kemikaalit / kemikalier

Viime aikoina kemikaalit ovat olleet kuuma puheenaihe. Eteenkin kosmetiikan käyttö raskausaikana. Professori Jorma Topparin mielestä kosmetiikan tarpeeton käyttö tulisi odotusaikana karsia kokonaan sillä sikiön altistuminen kemikaaleille saatta olla syy kivessyövän yleistymiseen. Topparin mukaan myös ruoan säilöntäaineita tulisi välttää eteenkin raskausaikana sekä muoviastioiden kuumentamista mikroaaltouunissa. 
Aloin miettiä miten kemikaalit näkyy minun elämässäni. Meikkaan huomattavasti vähemmän kuin muutama vuosi sitten, mutta käytän lähes päivittäin ainakin ripsiväriä. Raskausaikana olo ei aina ole kovin kaunis, paino nousee, naama täynä näppylöitä, kokoajan hiki ja muutenkin nuutunut olo. Minulla olisi kyllä mieli massa ja huono itseluottamus jos kävelisin ympäri hienhajuisena, monen kuukauden juurikasvulla ja ilman meikkiä. Ei kai sekään ole sikiölle hyväksi jos äidillä on paska fiilis koko ajan?? No kaikkea kohtuudella. 
Itse käytän melkein vain luonnon kosmetiikkaa sillä uskon sen olevan parempaa minulle sekä ympäristölle. Suosin luomuruokaa ja valitsen aina sen tuotteen jossa on vähiten E koodeja. En lämmitä Eliakselle ruokaa mikrossa muoviastiassa sillä muovista saattaa irrota ftalaatteja. Meillä käytetään hyvin vähän puhdistusaineita, vesi ja rätti riittää aika pitkälle. Pyykinpesuun (eteenkin lastenvatteet) käytän usein pesupähkinöitä. Eliasta ei ole ikinä vielä pesty saippualla eikä hän ole likainen tai haise pahalle. Kemikaaleja on mahdoton kokonaan välttää mutta joitain "parempia" valintoja voi tehdä. 

Den senaste tiden har det varit mycket prat om kemikalier. Särskilt om smink under graviditeten. Professor Jorma Toppari anser att kvinnor borde avstå från onödig användning av kosmetika helt och hållet medan de är gravida. Kemikalierna påverka fostret och kan orsaka testikelcancer senare i livet. Toppari tycker också att man under graviditeten borde undvika konserveringsmedel i mat och inte värma plastkärl i mikron. 
Jag började fundera över mitt förhållande till kemikalier. Jag använder mycket mindre smink än några år sedan. Men jag använder nog åtminstone mascara  dagligen. Under graviditeten känner man sig inte alltid så vacker, vikten ökar, ansiktet är fullt med nippor, hela tiden svettig och man är allmänt matt. Om jag borde gå omkring och lukta svett, ha utvuxen hårfärg och utan smink skulle jag nog vara ganska deppig och ha dålig självförtroende. Inte kan det ju heller vara bra för fostret om mamma mår skit hela tiden?? Man får ta allt med måtta. 
Jag använder nästan bara naturkosmetik för jag tror att det är bättre för både mig och naturen. Jag föredrar ekologisk mat och väljer alltid den produkt som har minst med E koder. Jag värmer inte mat till Elias i plastkärl i mikron för de kan lossna ftalater ur plastet. Vi använder ganska lite rengöringsmedel, med vatten och en trasa klarar man sig ganska långt. Jag tvättar byk (iaf barnkläderna) ofta med såpnötter. Vi har aldrig ännu tvättat Elias med tvål men han är inte smutsig eller luktar illa. Det är omöjligt att undvika kemikalier helt men man kan göra en del "bättre" val.
hyviä linkkejä / bra länkar

Suomeksi
Marttaliitto - Kodin kemikaalitPå svenska
Martha Förbundet - Barn, smutsiga men lyckliga?
Kemikalieinspektionen - Ftalater i leksaker2 kommenttia

 1. Enpäs ole ennen kivaan blogiisi kommentoinutkaan...

  Joskus tuntuu, että odottavalta äidiltä vaaditaan nykyisin erittäin paljon. Itse kun olin reilu vuosi sitten raskaana, noudatin pilkuntarkasti neuvolan ohjeita ja sitä (ainakin Helsingin alueella) A4-kokoista listaa kielletyistä ruoka-aineista. Mietin Italian-matkalla, että uskallanko syödä jäätelöä, en värjännyt hiuksiani jne. jne.
  Mutta onneksi tätä uutista ei tullut silloin! Siinä "otanko vai enkö ota sikainfluenssapiikin" -pohdintojen välillä en olisi halunnut miettiä vielä tätäkin.

  Veikkaan, että ei se ripsarin laitto ihan katastrofaalisia vaikutuksia voi saada aikaan. Kun miettii, millaisia elintapoja omien vanhempien ikäluokalla on ollut ja ihan eläjiä meistäkin on tullut. Toki sitä haluaa omalle lapselleen vain parasta, mutta joka asiaa ei voi stressata.
  Kuten sanoit, kaikkea kohtuudella!

  VastaaPoista
 2. Sitä samaista A4 täälläkin taas noudatetaan. Kyllä hän sitä haluaa lapsellen parasta ja välttää turhat riskit.
  Tuntuu että nykypäivänä kuluttajalla on niin iso vastuu, pitaisi olla tietoinen kaikista asioista ja samalla tavaran tuottajat menevät siitä mistä aita on matalin ja laittavat vaikka mitä tuotteisiinsa. Ei voi varmuudella luottaa siihen että ihmiselle tarkoitettu tuote ei olisi terveydelle haitallinen. Mutta tuosta kosmetiikan ja syövän yhteydestä ei ole mitään varmaa näyttöä.
  Toisaalta on hyvä jos tämä keskustelu saa ihmiset näyttämään vähän enemmän luonnolliselta tässä ulkonäkökeskeisessä ajassa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...