uni juttuja / sömn saker


Eliaksella on hyvät unenlahjat. Poika on aina nukkunut yöt hyvin. (nyt on tullut 3 poskihammasta viikon sisällä mutta yöunet ei ole kärsinyt yhtään)
 Puolivuotiaaksi asti hän nukkui perhepedissä, sen jälkeen pinnasängyssä meidän huoneessa. Mietityttää miten me järjestetään nukkumiset kun no.2 saapuu..
Pikkuvauvana Elias nukkui tosi lyhyitä päikkäreitä, vain puolituntia kerrallaan mutta yöt putkeen. Mitä vanhemmaksi hän tuli, päikkäeiden määrä väheni mutta pituus piteni. 9kk ikäisenä hän nukkui enään yhdet päiväunet 1-2h ja 14h yöunet. Nykyään hän nukkuu kellontarkasti yöunet kasista kasiin. Me pyritään noudattamaan samoja rutiineja joka ilta ja Elias nukahtaa yleensä tosi helposti.
Meidän ilta rutiinit:
kerätään lelut, syödään puuro, kylpyyn, puetaan yövaippa ja yöpuku ja tehdään huolto (D-tipat, kynsienleikkuu, ihon rasvaus), luetaan sohvalla satu ja Elias juo maitoa, pestään hampaat, sänkyyn ja vedetään soittorasia käyntiin ja alle vartissa poika on unessa.
Päikkärit riippuu päivän ohjelmasta. Joskus hän väsyy jo ennen 12, joskus vasta 15 jälkeen. Pituuskin vaihtelee alle tunnista 3,5 tuntiin ja jotkut päivät ei väsytä yhtään. Lauantai aamupäivällä käytiin uimassa (lopetettiin vauvauinti ja käydään normi uimahallissa) ja poika nukahti autoon matkalla kotiin. Hänet saa hyvin kannettua asutosta sisään jatkamaan uniaan. Sitten hän nukkuikin melkein 4 tuntia..Elias har alltid varit bra på att sova. (nu har han fått 3 nya tänder inom en vecka men de har inte påverkat hans nattsömn) 
Han sov mellan mamma och pappa tills han var 6mån, efter de i spjälsäng i samma rum.  Jag har funderat mucke på hur vi ska sova när no.2 kommer..
Som liten baby sov Elias korta dagsömnar, bara en halvtimme i gången men nätterna i sträck. Desto äldre han blev, blev dagsömnerna färre men längre. Vid 9mån sov han bara en gång om dagen 1-2h, och 14h på natten. Nu sover han natten exakt från åtta till åtta. Vi strävar till att ha samma kvällsrutiner varje dag och Elias somnar huvudsakligen jätte lätt. 
Våra kvällsrutiner:
plockar upp leksakerna, äter gröt, badar, klär på nattblöja och pyjamas och utför service ( D-vitaminerna, klipper naglarna, smörjar huden), läser en saga på soffan och Elias dricker mjölk, borstar tänderna, pojken i säng och drar igång speldosan, inom en kvart har han somnat.
 Dagsömnen beror sedan på vad vi har får program under dagen. Ibland är han trött redan före 12 eller först efter 15. Längden varierar också från under 1h till 3,5h och endel dagar vill han inte alls sova. På lördag förmiddag var vi och simma (vi har slutat babysim och går till vanlig simhall) och Elias somnade i bilen på väg hem. Det går bra att bära honom från bilen in och fortsätta sova. Sedan sov han i nästan 4 timmar..

2 kommenttia

  1. Kiva kuulla teidän puolesta, mutta niin epäreilua! Meidän pieni nukkuu ehkä 10 h yöunet ja nekin ainakin 3 pätkässä. Ja on sentään jo 1,5 vuotias. No neuvolassa sanoivat tänään, että kaksivuotiaana pitäisi jo unenkin parantua. Kumpaakaan tytöistä ei ole ikinä voinut siirtää nukkuvana mihinkään, ovat heränneet samoin tein. Enkä edes viitsi kertoa nukkumaan menosta, sillä se on raivoamista.

    VastaaPoista
  2. Elias on kyllä ollut todella helppo tapaus. Vauvakahvilassa kun muut äidit valittivat unen puutetta, minua aina vähän hävetti sanoa että Elias 3kk nukkuu yö heräämättä. Jo synnytys sairaalassa Elias nukkui koko yön, hoitajat sanoi että minun on herätettävä poika 4h välein syömään mutta en tehnyt. Poika kasvoi hyvin ja oli tyytyväinen, sairaala aikana (2päivää) Eliaksen paino nousi yli 100g putoamisen sijaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...