E-koodit / E-nummerKatsoin telkkarista ohjelman 'Väärennetty ruoka'. Se sai taas ajattelemaan mitä sitä oikein laittaa omaan suuhun. Eliaksen ruoan suhteen olen tarkka, itse tulee syötyä vähän "huonommin". Yleisesti ottaen me syödään terveellisesti ja suosin lähiruokaa ja luonua. Eineksiä ei syödä juuri koskaan. (Elias on kyllä joutunut muutaman kerran syömään valmiita pinaattilettuja..) Lihaa en ikinä osta vallmiiksi marinoituna.
Ohjelmassa kävi ilmi miten harhaanjohtavia elintarvikkeiden nimet ovat, esim. Basilikamarinoitu broilerin fileesuikaleessa oli basilika aromia ja se vihreä mikä näkyi olikin pinaattia, eihän pinaatissa sinäänsä ole mitään vika mutta eikö sen pitäisi olla nimeltään "pinaatti marinoitu broileri", majoneesi ei sisältänyt yhtään keltuaista joten eihän se voi silloin olla majoneesia, kasvisrasvasekoitteen pääasiallinen raaka-aine oli maito, mistä lähtien maito on ollut kasvis??
Päätettiin isin kanssa kokeilla lisäaineetonta kuukautta. Tämä viikko menee vielä "normaalisti" mutta ensi viikosta lähtien meille ei osteta ainuttakaan lisäainetta. Tutkin mitä meidän jääkaapissa oli ja huomasin että ei se tule muuttamaan juuri mitään..

Tänään aamupalalla:
Elias: Täysjyvävehnämuroke (Weetabixin tapainen) + maito + banaani = Ei yhtään lisäainetta.
Äiti: Ruisleipä + juusto + salaatti + tomaatti = E 509 kalsiumkloridi (juustossa happamuudensäätöaine)
        Mansikka jogurtti. Yleensä meillä on luonnon jogurttia mutta tänään oli mansikka jogurttia joka sisälsi kaikenlaista outoa; vain 5% mansikkaa, E440 pektiini,  E410 johanneksenleipäpuujauhe, aromit, punajuuriväriä ja E330 sitruunahappoa..

Lounaaksi: Kikherne pata
Kesäkurpitsa + sipuli + chili + tuore inkivääri + kikherneitä + tomaattia + paseerattu tomaatti + kanelia + kuminaa + persiljaa = Ei yhtään lisäainetta.
Jag såg ett program på TV igår 'Förfalskad mat' som handla om vad maten egentligen innehåller. Det fick mig att fundera över vad vi äter.
Jag är noggrann över Elias mat men själv äter jag lite sämre. Överlag äter vi hälsosamt och jag föredrar närproducerad och ekologisk mat. Vi äter sällan färdigmat (Elias har några gånger hamnat äta färdiga spenatplättar..) och jag köper aldrig färdigt marinerat kött.
I programmet kom det fram hur vilseledande livsmedels namnen är, tex; 'kycklingfilé i basilikamarinad' hade bara basilika arom och det gröna som man kunde se var spenat, det är ju inget fel på spenat men borde det inte heta 'kycklinfilé i spenatmarinad'.  Majonnäs som inte innehåller äggula, det kan ju inte vara majonnäs. Vegetabilisk fettblandning som hade mjölk som huvudingrediens, när har mjölk blivit vegetabiliskt?
Vi bestämde oss med pappa att börja en tillsatsämne-fri månad. Den här veckan äter ni ännu 'normalt', men efter nästa vecka köper vi inte hem ett ända tillsatsämne. Kollade i kylskåpet och märkte att det inte kommer att bli så stor skillnad..


Morgonmål i dag:
Elias: Fullkornsveteflingkakor (typ Weetabix) + mjölk + banan = inga tillsatsämnen.
Mamma: Rågbröd + ost + sallad + tomat = E509 kalsiumklorid (surhetsreglerande medel i osten)
Jordgubbs yoghurt. För det mästa har vi naturellyoghurt men i dag var det jordgubbs yoghurt med en massa konstiga saker; bara 5% jordgubb, E440 pektin,  E410 fruktkärnmjöl, aromer, rödbetsextrakt och E330 citronsyra..


Lunch: Kikärtsgryta
zuccini + lök + chili + färsk ingefära + kikärter + tomat + paserad tomat + kanel + kummin + persilja = inga tillsatsämnen.

4 kommenttia

 1. Jag kollar nog också e-koder, men är mycket noggrannare med Arthur än med mig själv. Min svaghet är pepsi max (som jag nu aldrig köper hem, men alltid nu och då en flaska åt mig).

  Försöker alltid välja utan tillsatser, och då har det inte så stor skillnad fast det ibland slinker ner nåt. Före Arthur brydde jag nog mig väldigt lite om e-koder och drack massa fun light saft och åt färdigmarinerat kött och en massa andra färdiga saker.

  VastaaPoista
 2. Minäkin yritän välttää lisäaineita, mutta joissakin tuotteissa se on hirveän hankalaa. Ja pitäisi opiskella mitä ne koodit on, jotkut eivät vissiin ole ihan niin pahoja kuin toiset. Esim. mistä löytää lisäaineetonta kinkkua leivän päälle? Ja yllätyin kovasti kun erään melko pienen leipomon leivässäkin oli jotain lisäainetta.

  VastaaPoista
 3. Ei vitsi tää oli hyvä juttu! Kaikkinensa. Naurattikin ja piti ihan ääneen lukea ukolle parhaimmat palat :D Meilläkin on yritetty terveellisesti syödä, mutta mitään koodeja ei kyllä liiemmin olla tiirailtu. Vois alkaa kyllä ja ainakin testata just viikon, parin ajan mitä tapahtuis. Jee, pois eet!

  VastaaPoista
 4. Mä katoin kans tuon ohjelman ja oikeestaa tuota ennenkin oon miettiny näitä juttuja. Ostin erään kirjan jota paraikaa luen, melkosta paskaa sitä tuleekaan syötyä. Olen miettinyt kunhan nyt tarpeeksi tutustun tähän, niin ruveta kann miettiin enemmän mitä sitä suuhun pistää ja mitä lapsetkin.. kun vähentää/poistaa lisäaineitten syöntiä, niin moni lasten 'ongelma' mitä meilläkin on niin voi vähentyä, mm. kiukku, agressiivisuus, ylivilkkaus jne. Ainakin haluan uskoa tähän ja aijon tätä myös kokeilla.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...