foodViikko sitten Iriksellä oli 5kk neuvola. Täti ihmetteli että eikö Iris ikinä itke kun hän on aina neuvolassa niin tyytyväinen, mittaaminen ei saa häntä surulliseksi eikä edes rokotukset haitannut, ähähti vaan. Mutta Iris ei ollut kuukauden aikana kasvanut juurikaan. Painoa oli tullut vain 80g ja pituutta alle sentti. Hän on nyt 7230g ja 69 cm (ei siis ihan pieni). Paino pahasti miinuksella ja sitä ihmeteltiin sillä ihan sopusuhtaisen näköinen hän on. Eikö ne käyrät olekin vanhentuneet ja uudet tulossa?? Eikä tyttö ole ainakaan nälkää valittanut. Neuvolatädin mielestä voitaisiin aloittaa kiinteän maisteleminen. Ja me aloitettiin. Mutta ei maisteltu vaan suu ammolla odotettiin lisää lisää. Ei yksi tai kaksi lusikallista riittänyt vaan syötiin koko peruna. Viikon verran ollaan nyt syöty kiinteitä, perunaa, porkkanaa, banaania ja luumua. Hyvin maistuu. Nyt jo kolme ateriaa päivässä.
Tässä taitaa nyt käydä samalla tavalla kun Eliaksen kanssa. Kun hän 6kk aloitti kiinteät rintamaito ei enään maistunut ja 7kk imetys loppui kokonaan. Iris kitisee kun on näklä mutta rinta ei kelpaa. Heti kun tuodaan porkkana kehiin niin tyttö on taas tyytyväinen. Mistäköhän tämä johtuu?? Eikö ruoka tule rinnasta tarpeeksi nopeasti? Miten voi olla mahdollista että hän käyttäytyy ihan samalla tavalla kun isoveli aikoinaan?En vecka sedan hade Iris 5mån rådgivning. Tanten undrade om Iris någonsin gråter för hon är alltid så glad där. Mätningen gör inte henne ledsen och till vaccinationen suckade hon bara. Men hon hade vuxit ganska lite under en månad. Vikten hade ökat med bara 80g och lite under en cent längd. Hon är nu 7230g och 69cm (rätt stor är hon nog). Hennes vikt är mycket på minus och det funderade vi över för hon ser riktigt lagom ut.
Men är inte de där kurvorna föråldrade?? Hon är nöjd och har inte klagat över att vara hungrig. Rådgivningstanten tyckte att vi kunde börja med smakportioner. Så vi började, men vi smakade inte. Vi satt och gapade och ville ha mer. Det räckte inte med en eller två skedar utan vi åt hela potatisen. Nu har Iris ätit fast föda i en vecka, potatis, morot, banan och plommon och det smakar bra. Redan tre måltider till dagen. 
Men det håller på att gå på samma sätt som med Elias. Han började äta mat vid 6mån och efter det smakade det inte mer med bröstmjölk. Vid 7mån slutade amningen helt. Iris pirrar när hon är hungrig men bröstet duger inte. Genast då hon får morot blir hon nöjd. Vad kan det bero på?? Kommer inte mjölken tillräckligt fort? Och hur kan det vara möjligt att hon beter sig på samma sätt som storebror gjorde?

6 kommenttia

 1. Heippa! Jos sinulla on toiveissa imettää pidempään niin voisit ehkä miettiä lapsentahtista sormiruokailua siinä vaiheessa, kun neiti vie itse ruokaa suuhunsa ja osaa istua tuetusti suorassa esim. sylissäsi. Näin maito saattaisi jäädä vielä tärkeimmäksi ruuaksi siihen noin vuoden ikään saakka, kun tyttö ei täytä itseään soseilla. Koska sosetaipale on vasta alussa, on varmasti mahdollista vielä vähentää syödyn soseen määrää ja lisätä imetystä (kokeile aluksi antaa rintaa, jos ei maistu niin sitten jonkun verran mahan täytteeksi sosetta ja sitten taas rintaa ennen kuin masu on ihan täynnä ja/tai pitäydyt vielä noissa 3ssa soseruokailussa pidemmän tovin). Alle puolivuotias ja vielä vuoden ikään asti vauvat usein saavat pääasiallisen energiansa maidosta (rinta tai korvike). Lapset ovat toki yksilöitä ja Iris ehkä tosiaankin haluaa masun nopsasti täyteen eikä nälkäisenä enää tahdo tehdä itse niin paljoa työtä. Neuvolan käyrissähän on mukana myös korvikeruokitut lapset ja rintaruokituilla siinä 4-5kk kohdalla usein tulee pieni taantuma kasvussa. Näin tapahtuu helposti myös silloin, kun lapsi lähtee liikkeelle esim. ryömimään. Meilläkin näin kävi. Vuoden ikään mennessä erot sitten tasoittuvat. Tärkeintä on kuitenkin tehdä niin kuin oman perheen elämään parhaiten sopii, näissä asioissa kun ei taida niitä oikeita ja vääriä vastauksia oikein olla. Jos imetyksen vähentyminen ei harmita niin eihän siinä sitten ole mitään hätää. Mutta ehkä tästä oli jotain apua, jos toivot imetyksen jatkuvan. :)

  VastaaPoista
 2. Alltså mina två barn beter sig också helt på samma vis. Så konstigt. Hade ju förväntat mig helt olika barn. Men matmängd, matlängd och avstånd och sömnintervall. Ja typ allt är nästan helt lika.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Kiitos hyvästä kommentista!
  Toivon todellakin että saisin imettää Iristä pidempään. Eliaksen imetyksen loppuminen oli minulle henkisesti kova pala kun minun pikku vauva ei halunutkaan enään olla pieni imeväinen. Elias joi kyllä rintamaitoa jos pumppasin ja annoin pullosta, joten siinä taisi olla se ongelma että hän oli niin laiska imemnään kun ruokaa saa helpommallakin.
  Iristä olen yrittänyt imettää ensin ja sitten vasta antaa sosetta, mutta kun nälkä tulee niin hän ei suostu rintaa syömään. Pari imaisua ja sitten hirveä huuto ja pyrkii vain pois rinnalta. Tuttipullon päälle hän ei ymmärtänyt ollenkaan.
  Nyt kokeilen tuota sinun neuvoa ja annan ensin vähän sosetta että pahin nälkä lähtee, sitten rintaa ja jälkkäriksi vielä sosetta. Lapsentahtinen sormiruokailu kuullostaa mielenkiintoiselta ja sitä pitää tutkia enemmän. On jotenkin niin kaavoihin kangistunut että tekee samalla tavalla kun ekan kanssa vaikka ehkä jokin muu tyyli sopisi Irikselle paremmin.
  Kiitos hyvistä neuvoista!!

  Minua piti kulema syöttää kahdella lusikalla sillä tuli huutoa ellei ruokaa tullut heti :)

  VastaaPoista
 4. Michaela: De här två är nog också mycke lika på alla sätt, fast Iris är kanske ett steg lättare än Elias var.

  VastaaPoista
 5. Niin on! Mielestäni maailman suloisin pieni tyttö :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...