pyörivä valokuva / roterande foto

Lempikuva. Rakastan sen värejä ja tunnelmaa. Vuosi on -68
Favoritbild. Älskar färgerna och stämningen på bilden. Året är -68.

taivas / himmel


makuuhuone / sovrum
Makuuhuone, ennen kun Papu tulee ja järjestää sen uudestaan.
Sovrummet, innan Papu kommer och ordnar om det. 

menopeli / fordon

isi lukee ohjeita ja Elias tekee / pappa läser bruksanvisningen och Elias görUusi menopeli saapui. Ruskea Easywalker Duo. Pojat ryhtyi heti kasaamaan sitä. Olisi ehkä pitänyt malttaa ja jättää se vielä laattikkoon, missä noita nyt säilyttää??

Det nya fordonet kom. En brun Easywalker Duo. Pojkarna började genast sätta ihop den. Det skulle kanske ha varit bättre att låta den vara i lådan ännu en tid, var skall vi få plats att förvara den??

new kids on the block

 kuparitetra / kopparterta


Altaaseen muutti parvi kuparitetroja.
Det flyttade in ett stim med koppartetror.

pink
Meiltä ei pinkkiä löydy, ei vaatteissa eikä sisustuksessa. Jos ennustukset pitää paikkansa ja Papu on tyttö niin veikkaan että meillekin ilmestyy pinkkejä juttuja.
Jostain syystä tyttövauvojen pukeutuminen herättää äideissä voimakkaita mielipiteitä. Toiset pukee super tyttömäisesti, pelkkää vaaleanpunaista ja röyhelöä, toiset haluaa ehdottomasti sukupuolineutraaleja vaatteita. Meillä kuljetaan varmaan jotain keskitietä. Isin mielestä tytön pitää näyttää tytöltä, mutta kyllä hän "joutuu" käyttämään myös Eliaksen vanhoja vaatteita. Tietenkin vanhempien tyyli näkyy lasten pukeutumisessa, ja niin pitää ollakin. Jokainen tehköön tyylillään. Korvakoruja en kyllä suostu pienelle vauvalle laittamaan vain sen takia että näyttäisi enemmän tytöltä.

Nämä pinkit jutut voisin kelpuuttaa kotiimme.
1. LuckyBoySunday- Bobby tyyny
2. Donna Wilson - Pierre pehmolelu
3. Ferm Living - Remix lautasliina
4. Marimekko - Jenni Tuominen - Pikku Jätski keittiönpyyke
5. Isak - Nova Down tapetti
6. Camilla Lundsten - Cat Fun juliste
Pink är en färg som inte finns hos oss, inte i kläder eller i inredningen. Om tecknen stämmer är Papu en flicka och då kommer det säkert att dyka upp ljusröda saker  hos oss. 
Av någon orsak väcker flickbarns klädsel kraftiga åsikter hos mammor. Någon vill ha sin baby i super flickiga kläder, bara rosa och spets, andra skall bara ha köns neutrala kläder. Vi kommer nog ha någonting mitt i mellan. Pappa tycker att en flicka ska se ut som en flicka, men hon "hamnar" nog använda en del Elias gamla kläder. Det är klart att föräldrarnas stil och smak syns i barnens klädsel, men så skall det ju vara.  Men örhängen vägrar jag sätta på en liten baby bara för att hon ska se flickigare ut. 


De här rosa sakerna skulle jag kuna ta hem till oss.
1. LuckyBoySunday- Bobby dyna
2. Donna Wilson - Pierre kramdjur
3. Ferm Living - Remix servett
4. Marimekko - Jenni Tuominen - Pikku Jätski kökshandduk
5. Isak - Nova Down tapet
6. Camilla Lundsten - Cat Fun affischmahtuuko? / ryms det?
Nykyinen järjestys / Nuvarande ordning
Ehdotus 1 / Exempel 1

Ehdotus 2 / Exempel 2
Meillä on ihan tyhmä makuuhuone.  Siis se on liian pieni, tai oikeastaan niitä pitäisi olla yhden sijaan kaksi.  Se on 10 neliö ja kohta siellä pitäisi nukkua 4 henkilöä.

Meidän taloprojekti ei etene virastojen vitkuttelun takia ja optimistinen muuttopäivä olisi puolenvuoden kuluttua. Ei kuitenkaan jakseta muuttaa siksi aikaa isompaan joten tänne on mahduttava.

Meidän makkariin on kaksi sisäänkäyntiä, yksi liukuovi ja toinen tavallinen ovi.  Se tavallinen on ihan turha ja makuhuoneen nurkkaan jää tyhmää hukkatilaa, jossa on nyt lipasto. Suunniteltiin Eliaksen kummitädin kanssa että rakennetaan siihen koloon Eliakselle sänky. Siitä tulisi 60x110cm  (pinnasänky on 60x120) joten poika mahtuisi kyllä siihen nukkumaan. Papu perii Eliaksen pinnasängyn ja saa nukkua siinä meidän sängynssä kiinni. Nämä on tämän hetkiset suunnitelmat, saa nähdä miten siinä sitten käy..

Kätevää tehdä pohjakuva niin ei tarvitse oikeasti siirrellä huonekaluja edestakaisin..geek..
Vi har riktigt idiotiskt sovrum. De är alldeles för litet, eller egentligen har vi ett sovrum för lite. Det är 10 kvadrat och snart borde där sova 4 personer. 
Vårt husprojekt framskrider inte pga att skattebyrån sölar. Optimistisk flyttdag är om ett halvår. Vi orkar inte flytta till större för den tiden så vi måst alla rymmas hit. 
Det är två ingångar till vårt sovrum, en skjutdörr och en vanlig dörr. Den vanliga är onödig och vi använder den inte, så där blir en tokig knut som inte har någon funktion. Nu har vi en byrå där. Vi planera med Elias godmor att bygga en säng till Elias där i knuten. Den skulle bli 60x110cm (spjälsängen är 60x120) så han skulle nog rymmas och sova där. Papu ärver Elias spjälsäng och får sova i den så att den är fast i vår säng. Detta är planen för tillfälle, får se sedan hur det blir..


Lämpligt att göra en bottenplan så behöver man inte flytta på möblerna fram och till baka..geek..

perusvärejä / primärfärgerPoikettiin kotimatkalla Fidan lähetystorilla. Löytyi kivoja juttuja.
Eliakselle villapaita 4€, Brion koira 4€, Brion auto 3€, Plaston kylpyankka 0,20€

På vägen hem gick vi in till Fidas second hand. Hittade fina saker. 
En tröja till Elias 4€, Brios hund 4€, Brios bil 3€ och Plastos badanka 0,20€.

apuri / hjälpredaEn millään jaksaisi imuroida kun se saa aikaan supistuksia. Onneksi se on jonkun lempi puuhaa. Minulla on mailman paras ja suloisin apuri. Imurointi, pölyjen ja pöydän pyyhkiminen, kukkien kastelu ja pyykin ripustaminen sujuu hienosti. Sen minkä nuorena oppii vanhana taitaa..

Jag har ingen lust att dammsuga för de får igång sammandragningarna. Vilken tur att just städande är någons favorit syssla. Han klarar av allt så fint, dammsuger, torkar damm och bordet, vattnar blommorna och hänger tvätten. Jag har världens bästa och sötaste hjälpreda. 


ylläreitä / överraskningar


Minun täti lähettää aina välillä kivoja ylätyskirjeitä. On kivaa kun postilaatikossa on joskus jotain muutakin kun laskuja ja mainoksia. Nyt äiti sai pari lehteä ja Elias piirustusvihon.

Min moster skickar överraskningsbrev nu och då. De är roligt när det finns något annat än räkningar och reklamer i postlådan. Nu fick mamma några tidningar och Elias ett häfte att rita i. 

Kiasma
Tämä kuvaa hyvin päivän tapahtumia, paljon väriä ja paikallaan pysymätön poika
 Den här bilden beskrivar bra dagens händelser, mycket färg och en pojke som inte är stilla.
Käytiin Kiasmassa taaperoiden työpajalla. Kivaa oli, vauhtia riitti. Suosittelen! Kun tultiin kotiin nukuttiin kumpikin kaksi tuntia sohvalla..

Kiasma hade de workshop för småbarn. De var roligt och Elias hade fart på. Rekommenderar! När vi kom hem sov båda två timmar på soffan..


Teos on tehty värikkläistä nauhoista ja sen sisään saa sukeltaa. Se oli poikien mielestä mahtava! (Eliaksen kaveri Arthur oli mukana)
Det är gjort av färggranna band och man får gå in bland dem. Pojkarna tyckte att den var en bäst! (Elias kompis Arthur var med)

Michiko


Michiko on kohta viisi vuotias. Aluksi oli vain minä ja Michiko. Sitten tuli mies, toinen kissa, ensimmäinen lapsi ja kohta toinen. Jos joku olisi silloin kissan tulon yhteydessä kertonut 20 vuotiaallee minälleni että muutaman vuoden päästä kuviossa on mies ja kaksi lasta olisin nauranut!! Kannattaa hankkia kissa..

Michiko är snart fem år gamma. Till en början var det bara jag och Michiko. Sen kom mannen, en katt till, första barnet och snart kommer det andra. Om någon hade berättat till 20 åriga mig då när katten kom att 'efter några år har du man och två barn' hade jag nog skrattat!! Det lönar sig att skaffa katt..

nimi / namn


Nimigeneraattorin ehdotus tulevan vauvan nimeksi: Virginia
Elias ja Virginia.. .ööh.. no ehkä ei kuitenkaan.

Namngenaretorns förslag till blivande babyns namn: Virginia
Elias och Virginia... ööh.. kanske inte.perintö / arv

Kolme perintölaukkua. Musta on kuulunut Eliaksen mummon mummolle.
Tre ärvda väskor. Den svarta har varit Elias mommos mommos.

vaunut / vagn

Easywalker Duo
Mountain BuggY Duo

Silloin raskauden alku aikoina ajattelin olla hyvissä ajoin liikkeellä ja hankkia (tai ainakin tutustua) uudet vaunut. No toisin kävi. Nyt huomasin että loppu häämöttää eikä me olla käyty vaunuja vielä katsomassa. Jos kaupasta ei löydy juuri sitä oikeeta väriä niin toimitusaika on 4-8 viikkoa, 8 viikon jälkeen raskauslaskuri näyttää jo viikkoa 38!! Olen päättänyt että haluan sellaiset jossa lapset on vierekkäin (joo, ei ehkä niin kätevät liikkua keskustassa mutta toivonmukaan me muutetaan kohta pois). Kummallakin olisi hyvä olla oma kuomu ja sen lisäksi haluan että Elias voi istua katse menosuuntaan ja Papulle saa oman kopan kasvot minuun päin. Renkaiden tulisi olla mahdollisimman isot (tosi monessa on mini kokoiset eturenkaat).
Näitä kahta olen nyt miettinyt, Easywalker Duo tai Mountain Buggy Duo.  Jos on kokemuksia kyseisistä menopeleistä (tai muista tuplavaunuista) kerro mielellään. Huomenna mennään kokeilemaan niitä..

Då i början av graviditeten tänkte jag vara ute i god tid och skaffa en ny vagn (eller iaf bekantta mig med syskonvagnar). Men så gick de ju inte. Nu märkte jag att tiden börjar ta slut och vi har inte varit och se på en ända vagn. Om de inte har rätt färg i butiken kan leveranstiden vara från 4-8 veckor.. och om 8 veckor står det graviditetsvecka 38 på kalendern!! Jag har bestämt mig över att jag vill ha en vagn där barnen är bredvid varandra (ja, de är inte så smidiga i centrum men förhoppningsvis flyttar vi bort snart). De skulle vara bra att båda barnen hade var sin sufflett. Sen vill jag att Elias kan sitta och titta framåt medan Papu har en liggdel mot mig. Hjulen får vara så stora som möjligt (många modeller har pytte små framhjul).


Jag har funderat mellan de här två, Easywalker Duo eller Mountain Buggy Duo. Om du har erfarenhet av dem (eller annan syskonvagn) berätta gärna. I morgon ska vi gå och pröva dem..P.S. Meillä on kohta myynnissä reilu vuoden käytössä olleet, valkoiset Crescent Classic yhdistelmävaunut. Lisätietoja ramsamsaa@gmail.com

P.S. Vi har snart en lite på ett år gammal Crescent Classic kombivagn till salu.
Mer information ramsamsaa@gmail.com

paita / tröja
Melkein viikko viime postauksesta.. Loppuraskauden väsymys on iskenyt. Ihan sama kuinka paljon nukkuu niin koko kroppa on vaan ihan poikki. Normi arjesta selviäminen on jo niin raskasta että ei jää voimia mihinkään ekstraan. Ja sitten vielä ne supistukset, monta kertaa päivässä kivuliaita supistuksia...huoh... Tätä leikkiä kun ei vain voi luovuttaa, se loppuu sitten aikanaan.
No sain sentään villapaidan valmiiksi jonka jo kesällä aloitin :) Malli ei suostunut olemaan edes hetkeä paikoillaan (jokunen päivä sitten kirjastossa eräs toinen äiti totesi että 'taitaa olla aika vilkas tapaus'. Ei Elias ole vilkas vaan toimelias..)

Nästan en vecka sedan senaste inlägg.. Slutgraviditetens trötthet har tagit över. Fast hur mycke man skulle sova så är kroppen alldeles matt. Det tar på krafterna att klara av vardags sysslorna, så man orkar inte med något extra. Och dessutom de där  sammandragningarna, flera gånger om dagen smärtsamma sammandragningar..suck.. Men i det här spelet kan man inte ge upp, de tar slut sen i något skede.  Men jag har i alla fall fått klart tröjan jag började sticka i somras :) Modellen ville inte vara alls stilla (här om dagen i biblioteket sa en annan mamma att 'han är visst ganska livlig'. Nej, han är inte livlig utan aktiv..)

pikkusisko / lillasyster


Elias sai kirjan, niin että hän voi valmistautua tulevaan.
Elias fick en bok så att han kan förbereda sig på det kommande.  (Puppe får en lillasyster)

uni juttuja / sömn saker


Eliaksella on hyvät unenlahjat. Poika on aina nukkunut yöt hyvin. (nyt on tullut 3 poskihammasta viikon sisällä mutta yöunet ei ole kärsinyt yhtään)
 Puolivuotiaaksi asti hän nukkui perhepedissä, sen jälkeen pinnasängyssä meidän huoneessa. Mietityttää miten me järjestetään nukkumiset kun no.2 saapuu..
Pikkuvauvana Elias nukkui tosi lyhyitä päikkäreitä, vain puolituntia kerrallaan mutta yöt putkeen. Mitä vanhemmaksi hän tuli, päikkäeiden määrä väheni mutta pituus piteni. 9kk ikäisenä hän nukkui enään yhdet päiväunet 1-2h ja 14h yöunet. Nykyään hän nukkuu kellontarkasti yöunet kasista kasiin. Me pyritään noudattamaan samoja rutiineja joka ilta ja Elias nukahtaa yleensä tosi helposti.
Meidän ilta rutiinit:
kerätään lelut, syödään puuro, kylpyyn, puetaan yövaippa ja yöpuku ja tehdään huolto (D-tipat, kynsienleikkuu, ihon rasvaus), luetaan sohvalla satu ja Elias juo maitoa, pestään hampaat, sänkyyn ja vedetään soittorasia käyntiin ja alle vartissa poika on unessa.
Päikkärit riippuu päivän ohjelmasta. Joskus hän väsyy jo ennen 12, joskus vasta 15 jälkeen. Pituuskin vaihtelee alle tunnista 3,5 tuntiin ja jotkut päivät ei väsytä yhtään. Lauantai aamupäivällä käytiin uimassa (lopetettiin vauvauinti ja käydään normi uimahallissa) ja poika nukahti autoon matkalla kotiin. Hänet saa hyvin kannettua asutosta sisään jatkamaan uniaan. Sitten hän nukkuikin melkein 4 tuntia..Elias har alltid varit bra på att sova. (nu har han fått 3 nya tänder inom en vecka men de har inte påverkat hans nattsömn) 
Han sov mellan mamma och pappa tills han var 6mån, efter de i spjälsäng i samma rum.  Jag har funderat mucke på hur vi ska sova när no.2 kommer..
Som liten baby sov Elias korta dagsömnar, bara en halvtimme i gången men nätterna i sträck. Desto äldre han blev, blev dagsömnerna färre men längre. Vid 9mån sov han bara en gång om dagen 1-2h, och 14h på natten. Nu sover han natten exakt från åtta till åtta. Vi strävar till att ha samma kvällsrutiner varje dag och Elias somnar huvudsakligen jätte lätt. 
Våra kvällsrutiner:
plockar upp leksakerna, äter gröt, badar, klär på nattblöja och pyjamas och utför service ( D-vitaminerna, klipper naglarna, smörjar huden), läser en saga på soffan och Elias dricker mjölk, borstar tänderna, pojken i säng och drar igång speldosan, inom en kvart har han somnat.
 Dagsömnen beror sedan på vad vi har får program under dagen. Ibland är han trött redan före 12 eller först efter 15. Längden varierar också från under 1h till 3,5h och endel dagar vill han inte alls sova. På lördag förmiddag var vi och simma (vi har slutat babysim och går till vanlig simhall) och Elias somnade i bilen på väg hem. Det går bra att bära honom från bilen in och fortsätta sova. Sedan sov han i nästan 4 timmar..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...