lapsista / om barnen

jotta muistaisin...
Elias on 2v3kk vanha. Hän puhuu neljäsanaisia lauseuita. Ensimmäinen näin pitkä lause kuului 'Gorilla ei har svans' (gorilla ei ole häntää). Kaikki sanat mitä hän osaa tulee sekä ruotsiksi että suomeksi. Hän puhuu  isille suomea ja kertoo sujuvasti saman asian äidille ruotsiksi. Hänen uhmat tulevat aalloissa, tällä hetkellä on aika tyyntä. Normaalia kiukuttelua tietty on mutta ilman syytä raivoaminen on aika vähäistä. Välillä kyllä lelut lentelee ja poika huutaa EI HALUA! Elias on ollut ensimmäistä kertaa yökylässä momin luona. Kaikki meni hyvin, ei ollut isiä ja äitiä ikävä. Päikkäreitä hän ei ole nukkunut pariin kuukauteen. Yöt nukku hyvin mutta nukkumaan ei malttaisi millään mennä. Jos hän herää aikaisin hän haluaa isin viereen jatkamaan unia. Yleensä hän herää 9 aikaan. Elias on isin poika, on aina ollut. Kun isi on kotona äiti ei saa tehdä mitään, ei pukea, ei kaataa maitoa.. Pottailu ei oikein suju. Vaateet ovat kokoa 104/110 ja kenkät 26. Elias on ollut tosi terve, ei ainuttakaan antibioottikuuria. Tällä hetkellä hän tykkää eniten muovailluvahasta, Duploista, piirtämisestä ja maalaamisesta. Hän osaa värit ja pystyy kuvailemaan asioita. Onko jokin iso vai pieni, yksi vai monta, vihreä vai sininen. Hän kysyy jatkuvasti 'Mitä toi?' Hän haluaa tehdä kaiken itse ja osallistua kaikkeen, keittää kahvia, luoda lunta, pedata sänky, hakea polttopuita. Hän on reipas ja tykkää siitä kun saa pieniä tärkeitä tehtäviä, esim kaupassa. Erillaiset autot ja työkoneen ovat kaikki kaikessa. Elias on ihana kamala kaksivuotias!

Iris on reilu 9kk vanha. Hän harjoittelee seisomista ilman tukea mutta ei vielä uskalla ottaa askelia. Hänestä on tullut pieni komentaja, oma tahto tulee jo voimakkaana. Hän huutaa vihaisena jos Elias yrittää ottaa lelua kädestä, hän huutaa vihaisena kun äiti kieltää menemästä roskiskaappiin. Pieni riiviön alku vetää äidin LP levyt lattialle, tyhjentää keittiönn alakaapit ja heittelee kukkien multaa, ja kun äiti kieltää kuuluu vain räkänen nauru. Iris ei aristele eikä ujostele ketään. Hän on kaikkialla kun kotonaan. Hänellä on edelleen vain kaksi hammasta. Hän nukkuu yhdet päikkärit ja yöt ysistä ysiin. Joskus hän herää aamu kuudelta ja saa pullon maitoa sänkyyn ja jatkaa sen jälkeen uniaan. Hän ei käytä tuttia mutta nukkumaan mennessä haluaa hypistellä jotain ja soittorasia pitää vetää. Hän jää yksin sänkyyn makaamaan kunnes nukahtaa (pari kertaa joutuu kyllä käydä laittamassa hänet takaisin makuulle). Tällähetkellä hän syö tosi vähän, pari makaroonia ja palan jauhelihaa. Hän juo nokkamukista ja syö mieluiten sormilla. Iriksen vaatekoko on 80 ja pienen pienet kengät on kokoa 18. Hän tykkää kirjoista, palloista, kylpemisestä ja haluaa mieluiten leikkiä juuri sillä lelulla joka Eliaksella on. Hän kakkaa aina auton istuimessa. Iris on ihana pieni tutkia joka ihmettelee silmät suurina ja huuli pyöreänä.så jag kommer ihåg...
Elias är 2år och 3mån gammal. Han pratar fyraords meningar. Den första lät så här 'Gorilla ei har svans'. Alla ord som han kan säga kan han på både finska och svenska. Han pratar finska med pappa och berättar sedan samma sak på svenska till mamma. Hans trotsålder går i vågor, just nu är det lite lugnare. Vanligt gnäll men inga förfärliga raseriutbrott utan orsak. Ibland flyger nog leksakerna och pojken skriker EI HALUA !(vill inte). Elias har sovit över hos momi för första gången. Allt gick bra, han saknade inte mamma och pappa. Han har inte sovit dagsömn på några månader. Nätterna sover han bra men han har inte tid att gå och lägga sig. Om han vaknar tidigt vill han bredvid pappa och fortsätta sova. Normalt vaknar han 9 tiden. Elias är pappas pojke. Mamma får inte göra något när pappa är hemma, inte klä på honom, inte hälla mjölk.. Potträningen går inte. Kläderna är storlek 104/110 och skorna 26. Elias har varit väldigt frisk, inte en ända antibiotikakur. Det roligaste just nu är modelera, Duplo klossar, rita och måla. Han kan färgerna och kan beskriva saker. Är den stor eller liten, en eller många, blå eller grön. Han frågar hela tiden 'Vad det?'Han vill göra allt själv och delta i allt, koka kaffe, mocka snö, bedda sängen, hämta ved. Han är duktig och tycker om när han får små viktiga uppgifter tex i butiken. Bilar, grävmaskiner och traktorer är det viktigaste för honom. Elias är en härligt hemsk två-åring! 


Iris är lite på 9mån. Hon tränar på att stå utan stöd men vågar inte ta steg ännu. Hon har blivit en liten bestämmare, hennes egna vilja kommer allt starkare fram. Hon skriker bestämt om Elias försöket ta hennes leksak, hon skriker bestämt när mamma förbjuder henne att öppna roskisskåpet. Hon har blivit en liten rackare som drar ut mammas LP skivor, tömmer skåpen i köket och kastar myllan från blommorna. Och när mamma nekar skrattar hon bara. Iris år inte skygg eller blyg för någon. Hon är hemma överallt. Hon har bara två tänder. Hon sover en gång om dagen och nattsömnen från nio till nio. Ibland vaknar hon redan 6 och får en flaska mjölk med sig i sängen och somnar om. Hon har ingen tutt men när hon ska lägga sig vill hon ha något att fingra på och speldosan skall dras i gång. Hon blir ensam och ligga i sängen tills hon somnar (några gånger hamnar man nog gå och sätta henne tillbaka och ligga). Nu äter hon verkligt lite, några makaroner och en bit malet kött. Hon dricker ur pipmuggen och vill helst äta med fingrarna, inte bli matad. Hennes kläder är storlek 80och pyttesmå skorna 18. Hon tycker om böcker, bollar, att bada och vill helst ha den leksaken som Elias leker med. Hon kakkar alltid i bilstolen. Iris är en härlig liten äventyrare som tittar med stora ögon och förundrad mun. 


6 kommenttia

 1. Ihanasti kirjoitettu. Tällaisia pieniä tarinoita pitäisi todellakin kirjoittaa vähän väliä lapsesta, että osaisi sitten kertoa minkälainen hän oli missäkin iässä.

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana juttu ja voi kun teillä ihanan pieni ikäero.
  Ainakin joskus se tulee tuntumaan ihanalta..

  Riikka

  VastaaPoista
 3. Ihana lukea tällästä! Omat lapset on pikkasen vanhempia (2.5v ja 1.2v). Paljon on samoja juttuja heissä:) Ja tuo Iriksen autossa kakkailu...hih. Meillä oli pienemmän kanssa ihan sama, mihin vaan mentiin niin aika alko ähistäminen:D Vuoden täytettyään tajusi että ei tartte aina autoreissulla. Nyt naurattaa mutta sillon ei ois jaksanu... Tsemppiä arjen pyörittämiseen.

  VastaaPoista
 4. Tosiaan, ihanasti kirjoitettu. Meillä kans Noa (2v 1kk) puhuu mun kanssa suomea och med pappa pratar han svenska. :) täällä siis ne 3 sanan lauseet tulevat kans usein molemmilla kielillä. :)

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa niin tutulta kaksivuotiaan elolta ;)
  Kiva blogi, vasta löysin ja jään kyllä seuraamaan! Eli moi vaan :)

  VastaaPoista
 6. Nä tällaset jutut on ehkä enemmän itseäni varten kirjoiettu mutta tykkään itse lukea toisten samanikäisten lasten puuhista ja "vartailla" (jo, ei pitäisi vartailla lapsia mutta on kiva huomata että toisillakin on samoja juttuja meneillään). Lapset kehittyy niin nopeasti. Muutaman kuukauden päästä on taas ihan eri jutut meneillään.

  Riikka: Alussa tuntui että ikäero oli ihan liian pieni. Elias oli vielä niin vauva 1,5vuotiaana kun Iris syntyi. Nyt se tuntuu just sopivalta :) Niistä on niin paljon seuraa toisilleen ja Elias tuskin muistaa aikaa ennen Iristä.

  Hanna: Hah! Hauska kuulla. Iris kakkaa AINA autossa, kai se on jotenkin sopiva asento :)

  Ja moi vaan uudet kaverit :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...