motoriikka / mtotorikIriksen motorinen kehitys on ollut nopeaa. Eliakseen verrattuna hän on ollut pari kuukautta aikaisempi melkein kaikessa. Alle kolmekuisena hän käänyti selältä vatsalleen, 5 kk ryömi ja pian sen jälkeen konttasi, ennen 7 kk nousi tukea vasten seisomaan ja 10 kk käveli ilman tukea. Erityisen nopeasti hänen     hienomotoriikka on kehittynyt. Pinnsettiote tuli puolivuotiaana, hän syö taitavasti itse lusikalla (häntä EI saa syöttää) ja kun hän oli vajaa 10 kuinen hämmästelin kun tyttö osaa tiputtaa palikat (ympyrän ja neliön) oikeasta kolosta  laatikkoon. Hän on näppärä lelujen kanssa, osaa rakentaa puupalikoista tornin, kiinnittää duplot toisiinsa ja käyttää parkkitakon hissiä. Iris tykkää pirtää ja hän jaksaa keskittyä siihen kauan. Hän pitää myös taitavasti kiinni kynästä. Jurikin tuo keskittyminen on se joka erottaa Iriksen Eliaksesta. Elias ei jaksa keskittyä, hän ei jaksanut laittaa palikoita laatikon reikien läpi vaan avasi kannen ja laittoi ne suoraan sitä kautta. Onkohan tämä joku sukupuoli juttu vai johtuuko se vain erillaisesta luonteesta??

Iris motorik har utvecklas fort, om jag jämför med Elias så har hon varit några månader före i nästan allt. Hon var under 3 månader när hon vände sig från rygg till mage, 5mån ålade hon sig framåt och strax efter det började hon krypa, före 7mån steg hon och upp och stå mot stöd och vid 10 mån började hon gå utan  stöd. Specielt finmotoriken har utvecklats fort. Pincettgreppet kom vid halftår, hon äter fint själv med sked (man får INTE mata henne) och när hon var knappt 10 mån blev jag förvånad då hon kunde fälla  klossarna (den runda och fyrkantiga) genom rätt hål in i lådan. Hon är skicklig med leksakerna, hon bygger torn med träklossarna, sätter duplon fast i varandra, och kan använda hissen till parkeringshuset. Iris tycker om att rita och hon orkar koncentrera sig länge på det. Hon håller också skickligt i pennan. Det är just koncentrationen som skiljer Iris från Elias. Elias orkade inte sätta klossarna genom hålen in i lådan utan öppnade locket och satt dem direkt in. Är det här något som har med kön att göra eller beror det bara på olika lynne??
4 kommenttia

 1. Voi hurja kuinka hienosti Iris osaa! Olen mielenkiinnolla seurannut Iriksen kasvua ja kehitystä. Minulla itselläni on saman ikäinen poika, joka on samaa tahtia lähtenyt liikkeelle kuin Iris. Hän jaksaa hetken vain hetken keskittyä asioihin, kuten palikoiden laatikkon koloihin laittoon. Mutta että piirtää, poikahan söisi väriliidut ennenkuin taidetta ehtisi syntyä :D Dublo tornitkin vaan hajotetaan. Hihi. Voi kuinka hurmaava Iris onkaan.

  VastaaPoista
 2. Lapsiahan ei pitäisi vertailla mutta onhan se ihan mielenkiintoista :) Iriksellä on se etu että hänellä on isoveli josta ottaa mallia. Sen oikein huomaa kun hän keskittyneesti tarkkailee mitä Elias tekee ja yrittää sitten itse perässä. Mutta Iris on kyllä aika näppsäkkä neiti :D

  VastaaPoista
 3. Meillä pojat 12/09 ja 06/11 ja ihan samat huomiot olen heistä tehnyt :) Ehkä toisella vaan on helpompaa, kun on joku josta ottaa mallia. Tai on pakko pysyä perässä :D

  VastaaPoista
 4. Anu: Teillä on sitten tasan sama ikäero kun meillä :) (hieman vahingoniloinen hymiö)
  Kyllä se varmaan niin on että tokan on yritettävä pysyä vauhdissa mukana.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...