kuviot / mönster
Sohvapöydän lakkapinta oli tosi huono. Apurit ja minä siklattiin ensin vanha lakka pois. Sen jälkeen mittasin ja teippasin pinnan ja maalasin siihen valkoiset kuviot. Lopuksi vielä lakka päälle.
Pöytään oli saatava kestävä pinta joten lakkasin sen selluloosalakalla. En muuten tykkää käyttää selluloosalakka sillä sen työstäminen ei ole kovin helppoa, pitää olla tosi ripeä eikä virheisiin ole varaa. Lakka pitää saada yhdellä siveltimen vedolla laitettua muuten jää rumat jäljet. Lakka ohennetaan tinnerillä 20-30% joten tuletuksen tulee olla hyvä. Pöydässä on 5 lakka kerrosta. Kessosten välissä ei tarvitse välihioa sillä uusi kerros liottaa alemman, minkä takia pitää olla tarkka että pinnalle ei esim. tipu tippa lakkaa sillä siitä jää heti jälki. Kun edellinen kerros on pölykuiva n.15min jälkeen voidaan laittaa seuraava, tekniikkaa kutsutaan märkää märälle ja sitä voi käyttää nopeasti kuivuviin lakkoihin. Pöydän pinta pitää vielä viimeistellä hienolla hiekkapaperilla ja teräsvillalla.
 Itse suosin shellakkaa joka on perinteinen luonnontuote, sen työstäminen on aikaavievää mutta sillä saa helposti hyvää jälkeä. Sellakka tosin ei kestä kuumuutta eikä kosteutta. Kuuma kahvikuppi tai kaatunut maitolasi pilaa lakkapinnan. Eli ei ihan paras vaihtoehto lapsiperheeseen, tai joutuisin lakkaamaan pöydän viikoittain uudestaan.


 Lackytan på bordet var i dåligt skick. Mina små hjälpredor och jag sicklade bort det gamla lacket. Sedan mätte och tejpade jag och målade vita mönster på bordet. Och tillsist på med lacket. Jag måste få en slitstark yta på bordet så jag valde att använda cellulosalack. 
Tycker över lag inte om att använda cellulosalack för det är svårt att jobba med, man måste vara snabb och har inte råd med misstag. Man måste få på lacket med ett penseldrag annars blir det fula märken. Lacket sprids ut 20-30% med thinner så man måste se till att ha ordentlig vädring. Bordet har 5 lager med lack på sig. Man behöver ingen slipning mellan varven för det nya lacket löser upp föregående lager. Då föregående lager är dammtorrt om ca. 15min kan man sätta på det nya lagret, tekniken kallas vått på vått och går att använda då man har ett lack som torkar fort. Lackytan skall ännu finslipas med fint slippapper och till sist med stålull. 
Själv föredrar jag shellack som är ett traditionellt lack och naturprodukt. Det kräver lite mer tid att jobba med shellack men man får lätt ett snyggt slutresultat. Men shellack håller inte värme eller fukt, en het kaffekopp eller ett spillt mjölkglas förstör ytan. Inte ett så bra alternativ i en barnfamilj, eller så borde jag lacka om bordet en gång per vecka.

12 kommenttia

 1. fantastiskt fint! jag blir så inspirerad av din kreationer!

  VastaaPoista
 2. no tuli kyllä komia pöytä.
  kiitos ideasta, jonka taidan pölliä. sorii. :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hieno!! Vau! Kiinostaisi enemmän toi teippaaminen? Kun en tod. ole mikään kova tee se itse -ihminen enkä tiedä näistä? Eli leikkasitko salmiakin muotoisia paloja, vai toteutitko kuvioiden maalamisen jotenkin useammassa vaiheessa? Tahtoisin nimittäin maalata lastenhuoneen seinään saman kuvion, kannattaako unohtaa koko juttu ja mielummin ostaa vain tapetti?

  VastaaPoista
 4. Todella ihana pöytä ja hieno maalaus :)

  VastaaPoista
 5. Tulipa hieno pöytä! Olen itse miettinyt jotain vastaavaa meidän yhteen pieneen kaappiin, ja nyt sain vahvistusta että kyllä se voisi toimia :)

  VastaaPoista
 6. Minttu, teippasin pöydän kahteen otteeseen. (Jos muistin ottaa kuvan teippauksesta laitan sen tänne) Teippien laittaminen oli hankalin vaihe, kyllähän niin voi seinään tehdä mutta veikkaan että tapetointi on paljon helpompaa ;) Mutta jos seinään maalaa isompia kuvioita kun pöytään niin varmasti onnistuu paremmin.

  Petra, pitää vaan varmistaa että maali ei liukene laksata. Selluloosalakka on vähän keltaista joten valkoiset kuviot jää helposti kellertäviksi.

  VastaaPoista
 7. Hei taas! Laita ihmmeessä kuvaa jos ehdit! Voi laittaa vinkkiä myös suoraan s-postiin mamigogo@hotmail.fi, olisi tosi upeaa! :))
  -Minttu

  VastaaPoista
 8. Tulin vierailulle blogiisi. Tosi kivoja juttuja. Tää pöytä on mun suosikki!:) Täytyypä tulla toistekin...

  VastaaPoista
 9. Hejsan!

  Vilket otroligt fint bord du har gjort! Har du någon bruksanvisning om hur man mäter och tejpar när man gör rutorna?

  Tack för en superfin blogg!

  Mvh, Johanna

  VastaaPoista
 10. Tosi magean näköinen :)
  On sulla on ollut kova homma tässä -mutta loppu tulos on kyllä kaiken vaivan väärti.

  t.Sanna169

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...