osallistua / delta

Luin blogikirjoituksen siitä miten nykypäivänä kasvatetaan lapsista laiskoja ja saamattomia. Vanhemmat tekevät kaiken lapsen puolesta. Lapsilta ei vaadita mitään, he pelaavat vain videopelejä, imuria ja tiskirättiä katsotaan ihmeissään.
Meillä lapset osallistuu kotitöihin, Elias on rakastanut imurointia siitä lähtien kun osasi seistä imuri kädessä. Katso, tässä hän on 1v3kk. Lasten imurointi innostus on edelleenkin suuri. Siitä oikein tapellaan kumpi saa imuroida. Nykyään poika osaa jo imuroida tarasti eikä sohia sinne tänne. Kun ikää tulee lisää kotitöiden vaativuuskin lisääntyy. Muutama päivä sitten Elias pesi meillä lattiat, ja hienosti pesikin! Tämähän ei tarkoita sitä että minä vaan loikoilen sohvalla ja lapset siivoo huushollin. Mutta se on tavoitteena ;)

Kauppareissutkin sujuvat paljon paremmin kun lapset saavat pieniä tärkeitä tehtäviä. Antakaa lasten osallistua, vaikka se veisikin vähän enemmän aikaa. Mutta sillä aikaa kun lapsi "imuroi" ehtii itse laittaa vaikka tiskit tai tehdä blogipäivityksen :D
Jag läste en bloggartikel (på finska) om hur vi nuförtidens föräldrar uppfostrar våra barn att bli lata och slappa. Föräldrarna gör allting färdigt för barnen. Vi kräver ingenting av våra barn, de spelar bara videospel och tittar förundrande på dammsugare och disktrasa. 
Hos oss deltar barnen i arbeten här hemma. Elias har älskat att dammsuga sedan dess han kunde stå med dammsugaren i handen. Titta, här är han 1år3mån. Barnens dammsugnings iver är fortfarande stor, de strider om vem som ska få dammsuga först. Nu kan Elias dammsuga redan ganska noggrant och inte bara vifta hit och dit. När de blir äldre blir också uppgifterna mer krävande. Några dagar sedan tvättade Elias golvet, och vad fint han tvättade! Det här betyder ju inte att jag kan ligga på soffan medan barnen städar huset. Men det är målsättningen med det här ;) 

Butiks besöken löper också mycket lättare när barnen får små viktiga uppgifter. Låt barnen delta, fastän sysslorna tar lite längre tid. Men under tiden som barnet "dammsuger" hinner man själv diska eller uppdatera bloggen :D

5 kommenttia

 1. Agree! Meillä nyt juuri tuonikäinen poika, jonka intohimona on imurointi :). Kiva nähdä, että teillä tämä innostus on jatkunut myös tämän vaiheen jälkeen :). Meillä uitetaan myös lattialastaa koirien juomakupissa ja luutuaan sitten lattiaa :D.

  VastaaPoista
 2. Tuo on niin totta, meilläkin 3-vuotias tyhjentää/täyttää tiskikonetta, pyyhkii lattioita ja ripustaa pyykkejä. Ja se on hänestä tosi hauskaa!

  Blogissani on sinulle tunnustus:-)

  VastaaPoista
 3. Minä olen pyrkinyt samaan. Ja kehun sitten kovasti, kun pikkuinen auttaa, jotta apulainen olisi innokas seuraavallakin kerralla :)

  VastaaPoista
 4. Olen kanssa huomioinut päinvastaista ilmiötä kuin lukemassasi blogikirjoituksessa kuvaillaan. Musta tuntuu, että tuttavapiirissäni lähes kaikki ottavat lapsia mukaan kotitöihin ja arkisiin askareisiin. Toki tämä passiivisien lapsien ilmiö voi tulla enemmän esille vanhemmissa lapsissa kuin näissä ihan pienissä, jotka saadaan vielä helposti innostumaan vaikka siivoamisesta tai lelujen keräämisestä. Niistäkin kun saa niin helposti kehitettyä leikkejä ja leikkimielisiä kilpailuja. :D

  VastaaPoista
 5. Ei tietenkään ole kokemusta vanhemmista lapsista, voi olla hieman vaikeampaa saada teiniikäinen tekemään samoja juttuja ;) Mutta nyt kun vielä leikin kautta voi tehdää kotitöistä hauskoja kannatta ainakin yrittää. Jos lapsi pienenstä pitäen oppii että jotain on kotoa tehtävä ehkä se tapa säilyisi, edes vähän, myös vanhemmalle iälle.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...