lihava äiti hyvä äiti?


Kuva : A Beautifull Body - Project / Jade Beall
Mami Go Go blogin käynnistämästä A Beautifull Body- haasteesta tuli iso juttu. Sadat bloggarit lähti mukaan ja asiasta kirjoitettiin Iltalehdessä ja YLEn uutisissa. Jos tempauksen tarkoitus oli herättää keskustelua siinä on ainakin onnistuttu. Onko niin että läski äiti on hyvä äiti? Niin sanottua tavallista ihmistä pidetään laiskana ja tyhmänä jos hän on ylipainoinen. Laihat ovat älykkäitä ja aikaansaavia. Äiti ihminen saa olla lihava ja huonokuntoinen, sillä hänellähän on ne lapset. Jos äiti on hoikka ja hyvässä kunnossa hänen on oltava huono äiti kun hän itsekkäästi käyttää aikansa kuntoiluun eikä lastensa kanssa olemiseen.


Minttu haastoi minutkin mukaan. Otin kuvan ja mietin muutaman päivää että ihan oikeastikko aijon julkaista sen?? En muutenkaan tykkää esiintyä valokuvissa. Tässä tämä nyt kuitenkin tulee:

22 vuotiaana aloin odottaa esikoistamme. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana painoa tuli 8 kiloa, kroppa keräsi nestettä ja kädet ja jalat turposi. Painoa tuli kaikenkaikkiaan 18kg, enemmänkin loisi voinnut kertyä sillä raskausviikosta 18 eteenpäin olin sairauslomalla ja vuodelevossa kovien supistusten takia. Oksensin paljon, se varmaan hillitsi kilojen kertymistä :)
Synnytyssairaalaan jäi 13kg. Yhdessä yössä kädet ja jalat normalisoitui kun turvotus lähti. Imetys kasvatti kuppikokoa kahdella. Palauduin suht hyvin ja imetys vei vikatkin raskauskilot.
Kun vauva oli 9kk ikäinen pikkusisko teki tuloaan. Taas sama juttu, ekat kuukaudet ja paino nousi miltei 10kg. Sitten alkoi taas oksentelu, supistukset ja vuodelepo. Painoa tuli toisella kerralla 16kg. Lapsi syntyi, turvotus lähti, rinnat kasvoi, paino putosi mutta löysät jäi. Ekasta kerrasta poiketen vatsanseudun iho ei enään kiinteytynytkään. Raskausarpia vatsassa ei juurikaan ole vaan kaikki raskauskilot kertyi reisiin ja siellä niitä arpia on. Imetys loppui ja rinnat pieneni ja jäi roikkuvan mallisiksi. Hormoonikierukan aloitus toi kuukaudessa 7kg painoa lisää. Niitä olen yrittänyt saada pois.
Painoindeksin mukaan olen normaalipainoinen mutta kiinteytyä pitäisi, ja paljon!
Ennen olin hoikempi mutta kunto oli huono. Söin epterveellisesti ja epäsäännöllisesti, juhlin paljon ja poltin.
Nykyään olen lihavempi mutta kunto on parempi. Syön terveellisesti, en juo enkä polta. Käyn juoksemassa ja salilla parina iltana viikossa (no en kyllä ihan joka viikko yllä tuohon).
En ole tyytyväinen kroppaani mutta en sitä hirveästi häpeäkkään. Ja miksi häpeäisin. Se on toiminut hyvin. Sen sisällä on kasvanut kaksi ihanaa lasta.  Se on synnyttänyt kummatkin helposti ja ruokkinut heidät ensimmäiset kuukaudet. Toivon sen toimivan tulevaisuudessakin yhtä hyvin ;)
Sorry, inget på svenska i dag... :(5 kommenttia

 1. Näytät hyvälle! Ja olen samaa mieltä, kun kroppa toimii, se on hyvä kroppa!

  VastaaPoista
 2. Niin sinäkin :) Enpä ole huolissani vatsamakkaroista, enemmän mietityttää notkoselkä, huono ryhti ja synnytyksessä sijoilta mennyt lonkka..

  VastaaPoista
 3. Jäin itse miettimään ihan samalta kannalta asiaa kun sinäkin: tarkoittaako monimuotoisuus aina sitä, että pitää olla isokokoinen, tai että raskaudesta aina pitää jäädä paljon jälkiä.

  Itse selvisin nimittäin tästä prosessista ilman jälkiä tai lisäkiloja, pystyn käyttämään samoja vaatteita kun 12 vuotta sitten, ilman ylenpalttista yrittämistä tai laihduttamista. Kroppa vaan palautui hyvin. Toki olen liikunnallinen ja jatkoin samaa elämäntapaa raskauden läpi ja heti synnytyksen jälkeen. Mutta niin olen elänyt aina.

  Päädyin kuitenkin siihen, että tarkoitus on enemmän herättää keskustelua ja kritiikkiä sitä kohtaan, että harva pystyy yltämään siihen photoshopattuun mediatodellisuuteen, jossa kaikki on kaunista ja siloista. Ja että raskaus ja elämä noin ylipäänsä kyllä saattaa muuttaa kroppaa täydellisesti ja ikuisesti.

  Hieno kuva. :)

  | mustikkasmoothie.blogspot.com |

  VastaaPoista
 4. Mielestäni kyse ei ollut läskeistä, vaan raskauksien tekemistä muutoksista kropassa. Sitten keskustelupalstoilla kohkataan "en saanut ainuttakaan arpea, mokomat laiskat äidit - olisitte treenanneet". Osalla vain on sellaiset geenit, että iho repeää ja toisilla ei. Eli jos jo murrosiän kasvussa selkään, rintoihin jne. tulee arpia (vaikkei ole missään vaiheessa ylipainoinen) niin todennäköisesti niitä tulee raskauden aikanakin! Mielellään vaihtaisin geenini ihon osalta, muttei mahda mitään, miehellänikin on raskausarpia murrosiän peruina vaikkei ylipainoinen olekaan!

  VastaaPoista
 5. Ihana!
  Samaa mieltä keskustelusta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...