päiväkotiin / till dagis


Äidin pikku kirput aamulla innokkaina päiväkotiin / Mammas små loppor på morgonen, ivriga att börja dagisTälleen elokuussa alkaa varmasti aika monessa perheessä uusi arki päiväkodin ja koulun myötä. Myös meidän ipanat aloittavat päiväkoti uransa. Elias 3v10kk ja Iris 2v4kk.
Tasan vuosi sitten minua alkoi kyllästyttää kotona olo ja lähdin osa-aika töihin. Se oli pelastukseni. Aikuisten ihmisten seura, kahvitaukoja ja pissalla sai käydä rauhassa. Silloin pystyttiin järjestämään työajat niin että joko minä tai isi oltiin kotona tai joku isovanhemmista pystyi katsomaan lasten perään. Heinäkuussa isi kuitenkin vaihtoi töitä ja tämä järjestely ei enään toiminut. Perjantaina 5 heinäkuuta lähetin päiväkotihakemukset ja sauraavan viikon maanantaina päiväkodinjohtaja soitti ja toivotti meidät tervettulleeksi! Uskomattonta että saattiin paikka ja sieltä mistä ensisijaisesti haettiin. Lapset tulee siis olemaan puolipäivähoidossa 3 päivänä viikossa tuossa 400m päässä sijaitsevassa ruotsinkielisessä päiväkodissa.

Itse olen suhtautunut hieman negatiivisesti päiväkoteihin ja olen halunut pitää lapset koton niin pitkään kun mahdollista. Kun Iris syntyi jouduin aina perustelemaan miksi ihmeessä en laita Eliasta päiväkotiin, kun sehän on niin paljon helpompaa. Mutta ei siitä sen enempää, subjektiivinen päivähoito-oikeus vaan on aihe joka saa minut kuehumaan..
Tänään käytiin siis tutustumassa meidän tulevaan päiväkotiin ja minulle jäi hyvä fiilis. Tädit oli mukavia ja tilat hyvät. Elias on kovasti odottanut päivähoidon alkamista. Hän on ollut vuoden ajan metsäkerhossa ja ikävöinnyt kavereitaa näin kesällä kun kerho loppui. Ensin olisin halunnut lapset samaan ryhmään mutta nyt he tulevat olemaan erillään. Ehkä se on hyvä niin. Iris elää kovasti Eliaksen kautta, tekee ja sanoo samat asiat kun isoveli. "Minä olen niin iso poika" Iris sanoo. Luulen että se on hänelle hyväksi olla pari tuntia viikossa ihan oma Iris eikä Eliaksen pikkusisko.
Koska tämä päiväkodin aloitus tuli näin äkkiä äiti ei ihan ole ehtinyt valmistautua. Onneksi Riikka teki muistilistan :)


Så här i augusti sker det säkert förändringar i vardagen hos många i och med dagis- och skolstart. Också våra ungar skall börja sin dagis karriär. Elias är nu 3år 10mån och Iris 2år 4mån. Ett år sedan tröttnade jag på att vara bara hemma och började jobba halvtid. Det var min räddning. Vuxna människors sällskap, kaffepaus och kisa fick man i lugn och ro. Då kunde vi ordna det så att någondera jag eller pappa var hemma med barnen. I juli bytte pappa jobb och nu går det inte att ordna det så längre. Så fredagen 5 juli skickade jag in dagisansökan och nästa veckas måndag ringde dagisföreståndaren och önskade oss välkomna! Helt otroligt att vi fick plats på det dagiset vi hade till första alternativ. Barnen kommer att vara halvdag 3 dagar i veckan på ett svenskspråkigt dagis som ligger 400m från oss. 

Jag har förhållt mig lite negativt mot dagis och ville ha barnen hemma så långe som möjligt. När Iris föddes måste jag ofta försvara mitt val att ha Elias hemma, det skulle ju vara så mycket lättare att sätta honom på dagis. Men inte mer om den saken, subjektiv dagvårdsrätt är en sak som få mig att se rött..
I dag var vi och bekanta oss med vårt nya dagis och det kändes bra. Tanterna var trävliga och utrymmen fina. Elias har väntat på att dagis ska börja, han har varit ett år i skogsklubben och saknat sina kompisar under sommaren när klubben slutade. Först hade jag  önskat att barnen skulle vara i en syskongrupp men nu kommer de att vara i sina egna grupper. Det är säkert bra för Iris som lever allt via Elias. "Jag är stor pojke" säger hon. Nu får hon några timmar i veckan vara Iris och inte Elias lillasyster hela tiden. 
Vår dagis start kom så fort att mamma inte riktigt haft tid att förbereda det. Tur att Riikka gjorde en kom-i-håg lista :)

6 kommenttia

 1. Meilläkin pikkupojat aloittivat tänään päiväkodin, mutta olen niitä pahoja jotka käyttävät subjektiivista päivähoito-oikeutta ;-) Yritän olla syyllistymättä, ainakaan paljoa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Miten he ovatkin kasvaneet..

  Lyde; hyihyi ;) No asiahan ei ole niin mustavalkoinen mutta meidän tapauksessa, kun vanhin oli 1,5v eikä perheessä ole ongelmia minkä takia lapsi ei voi olla koton olisi ollut mielestäni vääri laitta päiväkotiin.
  Ärsyttää "pullamössö" äidit jotka laittaa vamhemman päiväkotiin koska on niin paljon helpompi mennä kahvilaan vain vauvan kanssa ja niin hankala järjestää aktiviteettejä sille isommalle! Anteeksi mielipiteeni..

  VastaaPoista
 3. Oi, kiitos linkityksestä! :) Tänään juuri tapasin töissä uusia perheitä ja mietin mielessäni, että ensivaikutelma on todella tärkeä kun vanhempia tapaa...että jää hyvä fiilis ja luottamus hoitajiin :)

  VastaaPoista
 4. Jag är också lite negativt inställd till den subjektiva rätten till dagvård, speciellt då det handlar om att under tvååringar får långa dagisdagar medan mamma är hemma. Men en fyraåring kan behöva lite kompisar omkringsig. Nog om det, jag tycker att det är fint att du/ni har ordnat så att barnen fått vara hemma länge. Hoppas att dagisstarten går bra!

  VastaaPoista
 5. Riikka, kiitos itsellesi tosi hyvästä listasta! Eikö tämä tutustuminen päiväkotiin ole vanhemille tärkeämpää kun lapsille. Meidän lapset sanoi ainakin melkein heti että "Äiti mene jo pois" ;)


  Åsa, det är ju bra att den rätten finns. För en del barn kan det ju vara bättre att vara på dagis fast mamma eller pappa är hemma. Man borde ändå komma ihåg att dagvård är barnets rätt inte mammans! En 4 åring vill redan ha kompisar men dagis är inte ända stället. Kompisar hittar man också på hobbyn och klubbar, men det kräver att föräldrarna är aktiva. En 4 åring går ju inte själv någonstans. Men jag är i alla fall nöjd med hur vi har haft det och hur vi kommer att ha det i fortsättningen med dagisvardag :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...