sadonkorjuu / skördetid

Mitä kuuluu kasvilaatikoille? Tämä kylmä ja sateinen kesä ei kylläkään saanut kasveja kukoistamaan. (täältä löytyi kevään kasvimaa suunnitelman) Mansikat kasvoi hyvin ja neljästä pienestä laatikosta, josta kaksi laatikollista oli tänä keväänä istutettu, saatiin yli 10 l mansikkaa. Tilli ja persilja kasvoi todella huonosti ja kiinanruohosipulia ei näy lainkaan. Ehkä se tulee esiin vasta ensi keväänä?? Kesäkurpitsat sen sijaan kasvattivat komeat lehdet ja kurpitsojakin on tullut ja tulee edelleen. Kesäkurpitsan takana kasvaa hurjan kokoinen kurkkuyrtti josta en keksi muuta hyötyä kun se että se houkuttelee paljon pölyttäjiä ja sen  pienet siniset kukat on kauniita koristeita mansikkakakun päälle. Herneet ei tahtonut itää ollenkaan kolean alkukesän takia, kylvinkin ne kaksi kertaa. Lajike on sellainen jota ei tarvitse tukea mutta rankkasateet ovat saaneet sen ihan lyttyyn. Samassa laatikossa oli myös kevätsipulia mutta ne mätäni pois kun oli koko ajan niin märkää. Kertaakaan ei ole tänä kesänä kasvimaata tarvinnut kastella, positiivista kai sekin.. Pinaatti kasvoi kyllä todella hyvin, me ollaankin syöty pinaattikeittoa, -lettuja, -muhennista, -sämpylöitä, -piirakkaa, pakastettu ja jaettu kavereille, ja hölmönä kylvin sitä viel' lisää kun eka satsi oli korjattu. Pavut sen sijaan ei itänyt ollenkaan, samasta syystä kun herneet. Istutinkin niiden tilalle pyöreitä porkkanoita. Lannoitusta en myöskään ole harrastanut, ainoastaan vähän hevosen kakkaa sekoitin keväällä mullan sekaan. Tätä voi kai kutsua luomu ja lähiruoaksi?!
Raparperi ei kasvanut tänä vuona yhtään, oli kynän paksuisia varsia vain. Omenaa ei tule ollenkaan. Kirsikkatomaattia vain muutama hassu. Vuosi sitten istutetut viinimarjapensaat ei ole kasvaneet lainkaan ja vadelmatkin vain vähän. Pihan ainoa kirsikkapuu sen sijaan pursuaa kirsikoita ja luumupuutkin on raakileita täynnä.

Den här kalla och regniga sommaren har varit dålig för växtlådorna. Löken rutnade bort, ärterva ville inte gro så jag fick så om dem, bönorna reodde inte alls och jag sådde morötter i stället. Dillen och persiljan växer dåligt och den kinesiskagräslöken har jag inte sett. Stora och fina jordgubbar fick vi nog, mer än 10 l av fyra lådor med 5 planttor var, och två av lådorna med jordgubbar planteade jag den här våren. Gurkörten är stor men den har man ju ingen nytta av, bara fina blommor som dekoration till jordgubbstårtan. Zuccinin har vuxigt kraftig och gett bra med frukt. Spenat fick vi också massor av, vi har ätigt spenatsoppa, -plättar, -semlor, -stuvning, -paj, lagt i frysen och gett bort. Och sen var jag ännu och så mera spenat då vi skördat de första, så vi kommer att äta spenat hela vintern. 

6 kommenttia

 1. Laatikot ainakin näyttää tosi kivalle, vaikkei kaikki ihan olisikaan tuottaneet satoa. En malttaisi odottaa että pääsen ensi kesänä omien laatikoiden antimien äärelle, laatikot tuolla jo on mutta en viitsinyt niihin enää kylvää mitään kun näin myöhään kesällä sain ne paikoilleen. Mutta keväällä sitten kylvöpuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en käsitä miksi tilli ja persilja kasvoi niin huonosti!! Mikä meni vikaan? Mitä ajattelit kylvää laatikoihin?

   Poista
  2. Minulla ei ole ainakaan toistaiseksi kuin kaksi laatikkoa, ja toisesta menee iso osa maa-artisokkiin joita toin vanhasta pihasta (ne on siellä nytkin mutta siirron jäljiltä ihan onnettomat) niin kovin paljoa ei yhteen laatikkoon mahdu. Laitan ainakin salaattia, retiisiä ja ruohosipulia. Raparperin aion laittaa taas, edellisessä pihassakin se oli aivan hillitön ja teki tosi paljon satoa jo parin kesän jälkeen. Taimi oli tosin lohkaistu äitini isosta puskasta, eikä ollut siis sellainen pieni kaupan taimi.

   Poista
 2. Maa-artisokkaa?! Uskaltaisko kokeilla :) jossain näin ohjeen miten kaupan ananaksesta saa kasvatettua oman, se ois aika siistii. Oletko koskaan kokeillut parsaa? Se kiinnostais myös.

  VastaaPoista
 3. Mulla aika samanlaisia kokemuksia tältä kesältä, kun perustin ensimmäistä kertaa viljelyslaatikon. Suuri osa jäi itämättä tai mätänivät jossain kohtaa kesää. Mangoldi ja rucola tuntuivat kuitenkin tykkäävän tästä kesästä!

  VastaaPoista
 4. Mulla aika samanlaisia kokemuksia tältä kesältä, kun perustin ensimmäistä kertaa viljelyslaatikon. Suuri osa jäi itämättä tai mätänivät jossain kohtaa kesää. Mangoldi ja rucola tuntuivat kuitenkin tykkäävän tästä kesästä!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...