oikea vai vasen? / höger eller vänster?
Milloin lapsen kätisyys vakiintuu? Olen ymmärtänyt että vielä 3-4 vuotiaanakin lapsi saattaa olla ns. kaksikätinen. Meillä on kuitenkin kaikilla lapsilla ollut jo hyvin varhaisessa vaiheessa toinen käsi selkeästi vahvempi. Jo vauvan on pidetty lelua mielummin oikeassa kun vasemmassa kädessä, nappeja peineltu oikean käden sormilla, lusikkaan tartuttu oikealla samoin kynään. Mutta nyt näyttäisi siltä että Lisa, 1v2kk, on vasenkätinen. Huomasin että hän tekee kaikki hienomotoriikkaa vaativat asiat, kuten palikoiden laittamisen ja kaukosäätimen painelun vasemmalla kädellä. Olen vähän testaillut häntä laittamalla lusikan keskelle lautasen yläpuolelle ja kynän paperin keskelle, niin että hänellä on mahdollisuus tarttua siihen kummallakin kädellä, ja melkein poikkeuksetta hän tarttuu vasemmalla kädellä. Jos lusikka on oikeassa kädessä kaikki ruoka menee kyllä ohi suun.

Meillä siis koko muu perhe on oikeakätisiä, mielenkiintoista nähdä jääkö Lisa vasuriksi.
Onko teillä vasenkätisiä lapsia? Kuulen mielellään kokemuksia asiasta. Milloin se ilmeni? Onko päiväkodissa väkisin yritetty käntää oikeakätiseksi? Onko muita hassuja tai hankalia tilanteita tullut vastaan?När vet man om barnet är höger- etter vänsterhänt? Jag har förstått att barn i 3-4 års ålder kanske inte ännu har någon dominant hand. Men våra ungar har nog visat i tidig ålder att de är högerhänta. Som baby höll de laksaken oftast i högerhand, kanppar tryckte de på med högra fingrarna och tog skäden samt pennan i högerhand. Men jag tror att vår Lisa, 1år2mån, kommer att bli vänsterhänt. Jag la märcke till att hon gör allt som kräver finmotorik med vänsterhand. Hon lägge klossar och trycker på fjärrkontrollen med vänsterhand. Jag har lite testat henne med att lägga skäden mitt över talriken, ellet pennan mitt på papret, så att hon har möjlighet att ta den i med båda henderna. Så gott som varja gång tar hon vänsterhand. Om hon försöker äta med skäden i högerhand faller all mat. 

Alla andra i vår familj är högerhänta, det skall bli spännande att se om Lisa verkligen blir vänsterhänt. Har ni vänsterhänta barn? Jag hör gärna era erfarenheter. När kunde ni se tydlig dominans på den ena handen? Her de försökt vända barnet till högerhänthet på dagis? Någo andra roliga eller krångliga tillfällen med att vara vänsterhänt?

.

22 kommenttia

 1. Mä olen itse vasuri...tai ehkä vähän molempikätinen, mutta olen opetellut käyttämään vasenta kirjoittaessa. Muut kuten saksien käyttö, neulominen ym. tapahtuu oikeakätisesti. Huomasin esikoisesta hyvin varhaisessa vaiheessa alle vuodenikäisenä, että suosii vasenta kättä. Neuvolassa tosiaan sanoivat, että voi vaihtua, mutta olin varma, että vasuri se on. Ja niin se onkin. Nyt mietin, että vaikka miten houkuttelen niin vauva suosii vasemmalta puolelta kääntymistä, että onkohan hänkin. Se olis jo vähän hassua jos 3/4 olisi vasenkätisiä.

  Nykyään vasenkätisyyttä ei huomioida, meillä ainakaan edes terkka (vaihtui juuri muuton takia) ei edes 5v-neuvolassa tajunnut, että on vasuri. :D Eikä päiväkodissa liioin asiasta ollut mitään puhetta koskaan.

  Sellainen oikeakätiseksi pakottaminen tuntuu ajatuksena kyllä todella erikoiselta, vaikka niin se vielä edellisellä sukupolvella onkin mennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei meilläkin Lisa kääntyi vauvana aina vasemmalle puolelle, voiko se jo niin varhaisessa vaiheessa vaikuttaa että kumpi kätinen tulee? Mun mielestä tää on tosi jännää :)

   Onko vasenkätisyys sitten jollain tapaa perinnöllistä jos teillä on perheessä niin moni, vai onko vain sattumaa?

   Poista
 2. Minä olen itse ollut varsinkin lapsena aika kaksikätinen, osasin jopa kirjoittaa kaunoa molemmilla käsillä lähes yhtä hyvin. Tämä oli siis kuitenkin jo isompana lapsena vielä. Oikeakätinen minusta kuitenkin tuli. Isoäitini on vasenkätinen, mutta muuten lähipiirissä kaikki taitaa olla oikeakätisiä, myös meidän kaikki lapset, nuorimmasta ei tosin vielä ihan tiedä mutta luultavasti hänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös aika vahva vasenkäsi. Aikoinaan kun oli aikaa esim. maalata tauluja pystyin käyttämään vasenta kättä ihan yhtä hyvin. Ja vieläkin kun maalaa tai lakkaan huonekaluja niin voin oikean käden väsytessä tehdä työn yhtä hyvin vasemmalla. Heitän myös palloa vasemmalla.. Ajattelin että meillä ei oo yhtään vasenkätistä suvussa mutta lasten setä on vasuri.

   Poista
 3. Pienenä minulle oltiin yritetty laittaa kynää oikeaan käteen mutta itse olin sen aina vasempaan siirtänyt. Siispä olen ainoa perheessäni oleva vasuri. Suvussa meitä on jo enemmän. Vanhemmalla iällä olen itse opetellut neulomaan ja virkkaamaan oikealla. Tietyt pelit kuten pesäpallo, pelaan kuten oikeakätiset. Snoukatessa vasen jalka edellä ja lätkämailana left kuten sählyssäkin, mutta nämähän nyt ovat aikapitkälti tunnepitoisia eikä niinkään kätisyydestä kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin tekee hän myös, jos antaa lusikan oikeaan käteen niin vaihtaa sen kyllä vasempaan. Eli vahvasti epäilen että vasuri tulee :) Minäkin snoukkaan vasen jalka edellä vaikka olen oikeakätinen.

   Poista
 4. Meillä lapsista yksi käyttää molempia käsiään yhtä hyvin. Testattu on kirjoittamalla sanoja molemmilla käsillä eikä niistä erota kumpi on kummalla kädellä kirjoitettu. Lisäksi yksi lapsi on selvästi enemmän vasenkätinen. Onneksi enää nykyään ei tarvitse väkisin opetella käyttämään toista kättään eikä kätisyyteen niin kiinnitetä huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Se että osaa käyttää kumpaakin kättä yhtä hyvin on aikamoista. Olen myös kuullut että ennen yritettiin saada vasenkätisyys lapsilta pois.

   Poista
 5. Nuorin lapsista oli täysin kaksikätinen, mutta mentyään päiväkotiin kolme vuotiaana, hänestä 'koulittiin' oikeakätinen. Nyt tyttö on seitsemän ja kaksikätisyys on poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan että meillä oli päiväkodissa vasenkätinen poika joka sai käyttää hienoja vihreitä saksia :) Onkohan sillä lapsen kehitykseen liittyvä syy miksi kaksikätisyys halutaan saada oikea- tai vasinkätiseksi??

   Poista
 6. Meillä 4,5-vuotias kaksikätinen, tosin nyt alkaa vasen vakiintumaan. Sanoivat, että 5v neuvolaan mennessä pitäisi olla vakiintunut jompaan kumpaan. Me "jouduttiin" toimintaterapiaan tuon kaksikätisyyden takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrottiinko teille mitään syytä miksi kaksikätisyydestä olisi hyvä päästä eroon? Liittyykö se lapsen motooriseen kehitykseen jollaintapaa? Eskarissa ainakin tehdään paljon herjoituksia "keskilinjan" ylittämiseksi, eli että osaa koskettaa oikealla kädellä vasenta jalkaa jne.

   Poista
  2. Juu, se liittyy motoriseen kehitykseen, joka ainakin meidän pojalla on tietyillä osa-alueilla ikätasoon nähden heikompaa. Hän on myös saanut noita keskilinjan ylitystehtäviä toimintaterapiasta :) ps. Ompa tosi ärsyttävää, kun kirjoittaa kommentin ensin ja sitten kirjautuu google-tiliin niin kommenttikenttä tyhjenee :/

   Poista
 7. Meillä 2/3 on vasenkätisiä. Minä ja mieheni olemme oikeakätisiä, tosin mieheni tekee normaalia enemmän vasemmallakin kädellä asioita. Hän epäileekin että olisikohan oikeasti vasen kätinen, mutta koulussa/kotona opetettu kirjoittamaan oikealla kädellä. Meillä olen heti jo pienestä huomannut lasten kätisyyden. Molemmat vasenkätiset lapset tekivät jonkin verran molemmilla, mutta vasen erottui selkeästi siinä vaiheessa kun alkoi lusikoimaan ja oikeasti alkoi piirtämään kuvia, palloja, neliöitä jne...
  Käsitöiden opettaminen on hankalaa, muuten en ole kokenut asiaa ongelmaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun äiti aina vetoaa siihen ettei osaa käsitöitä vaikka isoäiti on niissä tosi taitava, kun isoäiti voinut vasurina aikanaan opettaa hänelle. Voihan se ollakin se syy, tai sitten ei :-D

   Poista
 8. Meitä on kolme sisarusta ja lisäkseni vain mummoni sisko sekä setäni ovat vasenkätisiä. Hassua siis :D Harmikseni olen aina kokenut vasenkätisyyden huonona juttuna ja koen, että monia asioita on hankalempi tehdä, kun valtaväestö tekee asian eri päin. Lapsena olin pienessä kylä koulussa, jossa minua ei opetettu neulomaan tai virkkaamaans tms. Usein huovutin :D Uskon kyllä, että nykyään kouluissa pystytään parempaan opetukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon että tänäpäivänä opettajat suhtautuu paremmin vasenkätisyyteen. Kun piti lukea jokun teksti ääneen koulussa minnulle samottiin että voin piirtää sen sijaan kun en kuitenkaan osaa lukea :)

   Poista
 9. Meillä esikoisella kesti piitkään ennen kuin kätisyys vakiintui vasemmalle puolelle. Kätisyys vakiintui selkeäksi n. 4-5 vuotiaana. Sitä ennen käyti 80-90 % vasenta kättä, mutta käytteli kyllä oikeatakin syömiseen ja piirtämiseen. Oltiin pitkään sitä mieltä, että on vasuri. Meille neuvottiin, että niin kaun kuin kätisyys on vakiintumatta, kaikki tavarat pitää ojentaa keski-linjalle ja pöydässä ruokailuväline kattaa keskelle. Silloin lapsi saa valita itse sen itseleen paremman käden. Oikea kätisyys on sen verran vahva, että sitä pystyy ilmeisesti ohjailemaan tyrkyttämällä tavarat lapselle aina oikealta puolelle, ja lapsi ei valitse sitä itselleen sopivampaa kättä.

  Meillä aika hassusti, niin että tiedän vain yhden sukulaisen joka on vasenkätinen ja sekin on miehen mummon sisko. :) Anoppi totesi iloisesti vaan, että tämä täti on kuulemma tosi fiksu tyyppi, että liittyy kuulemma vasenkätisyyteen. Heh! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiinotista. En ole aikaisemmin miettinyt esim lusikan laittamista keskilinjalle kun kaksi isompaa on ollut niin selkeästi oikeakätisiä.

   Eikö sanota että vasenkätiset ovat myös luovia ja taiteellisia?! Hyviä ominaisuuksia siis :)

   Poista
 10. Viiskytluvulla syntyneenä toinen pikkusiskoni oli vasuri. Koulussa pakotettiin oikeakätiseksi, oli pitkään kakskätinen.
  Itse olen liian oikeakätinen, en osaa tehdä mitään vasurilla, edes haravoida. Käsityöläisenä olenkin kuluttanut oikean käteni loppuun ennenaikojaan; vaihdelkaa kättä.
  Työskennellessäni vanhainkodeissa olin hämmästynyt niistä yli yhdeksän- ja
  kahdeksankymppisistä, joitten oli sallittu jatkaa elämäänsä vasureina.
  Opiskellessani taideteollisuusalaa oli oppilaissa runsaasti vasureita, siis paljon väestön keskimäärää isompi joukko. Kyllä se viittais siihen, että korreloi luovuuden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuskin enään pakotetaan oikeakätiseksi?!
   On kyllä varmasti eduksi jos osaa tehdä asioita molemmilla käsillä. Jos joskus tekisin huonekalujen entisöintiä päivätyökseni pystyisin maalat ja lakata yhtä hyvin vasemmallakin. Oikeastaan ootraukset ja marmoroinnit minun on helpompi tehdä vasemmalla.
   Jännä juttu tuo vasureiden luovuus :)

   Poista
 11. Moikka :) Meidän neljästä lapsesta on puolet oikeakätisiä ja toinen puolisko vasureita. Tähän jos lisätään myös miehen isommat lapset, niin heistäkin 1/3 on vasureita, samoin appiukko ja miehen veli. Omassa suvussani on muutama vasuri, mutta ei ihan ydinperheessä. Ovat saaneet olla vasureita kaikkialla ja olen kerhoon ja päiväkotiin aikanaan ilmoittanut, että ovat vasureita, lähinnä saksien käyttöä ajatellen. Normi oikeakätisten saksilla kun on vasurin tosi vaikea leikata. Virkkausta ja kutomista en ole itse yrittänyt edes opettaa, mutta peilin kautta sekin kuulemma onnistuu :D
  -Eevi

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...