Lasten kanssa laskettelemaan?

Oletteko hulluja! oli kommentti kun kerrottiin lähtevämme lomalle lappiin laskettelemaan lasten kanssa. Ehkä me ollaan vähän hulluja, tai siis minä. Minulla on ollut tavoitteena saada koko perhe innostumaan laskettelusta niin että voidaan kanarian sijaan lomailla lumessa. Laskettelu on, tai on ollut, se mun juttu. Nyt lasten tulon jälkeen ei ole montaa kertaa rinteeseen päässyt.

Vuokrasin siis meille ison kelomökin Rukalta, sen enempää miettimättä käytännön asioita. Miten me mennään sinne? Mitä me tehdään taaperon kanssa kun muut laskee? Miten me saadaan kaikki tavarat mahtumaan mukaan? 
Meiltä on reilu 10h ajomatka Kuusamoon Rukalle. Huono ajokeli ja pissapysähdykset mukaan lukien varmasti lähemäs 13h. Jotenkin se ei tunnu kovinkaan houkuttelevalta istua puoli vuorokautta autossa 1v, 4v ja 6v seuranaan. Mietin vaihtoedhoksi junaa, mutta valtion rautatiet ei tule lähellekkään Kuusamoa. Suunnittelin lentämistä, mutta se olisi tullut todella kalliiksi, varsinkin kun olisi pitänyt saada kontillinen tavaraa mukaan. Ja perillä tarvitaan kuitenkin autoa. Eli ei ollut lentäminenkään vauhtoehto. Olisi voitu lähteä ajamaan yötä vasten niin että lapset nukkuisivat autossa, mutta tuskin nukkuisivat kovinkaan hyvin ja itse joutuisi valvomaan joten ensimmäiset lomapäivät menisi pilalle univajeesta. Päätettiin siis jakaa ajomatka kahdelle päivälle ja yövyttiin matkan puolivälissä Iisalmen Sokoshotel Koljonvirrassa. Se oli hyvä ratkaisu. Isommat lapset jaksoi hyvin istua reilu 6h autossa ja nuorin nukkui suurimman osan matkasta. Hotelli oli viihtyisä, saatiin hyvät yöunet ja maukas aamiainen niin jaksoi taas ajaa seuraavat 6h. Suosittelen lämpimästi muillekkin pohjoiseen matkaaville. 
Toinen ongelma lomalle lähtiessä oli se tavaran määrä. Mökkiin piti ottaa mukaan omat lakanat ja pyyhkeet, viideltä hengeltä pelkästään tämä on tilavuudeltaan aika paljon. Sen lisäksi Lisan vaunut ja matkapinnasänky, lasten pulkat, luistimet, kypärät ja omat laskettelukamat.  Viikon vaatteet ja vaihtovaatteen vaihtovaatteet. Lämpimät ulkovaatteet ja vielä lämpimämmät ulkovaatteet... No suksiboksi oli ainakin pakko saada, ehkä peräkärry.. Entä mitä tehdään Lisan kanssa kun muut hiihtää? Jos on kylmä hän ei voi olla pitkään ulkona, ei vähän päälle vuoden ikäinen pysty liikkua itseään lämpimäksi. Hän ärsyyntyy ulkona kun paksuissa toppavaatteissa on hankala liikkua. Yksi olisi sitten koko ajan kiinni taaperon hoidossa. Mökki oli sen verran iso että siitä jäi meidän perheeltä yksi makuuhuone sekä parvi käyttämättä. Pyydettiin siis lapsenvahti Lisalle mukaan. 

Ruka oli kaunis, ihanat lumiset maisemat, hyvät ja ruuhkattomat rinteet. Lapsille oli hyvät harjoitusrinteet ja pulkkamäet. Kylmää tosin oli, yhtenä päivänä Kuusamossa mitattiin -36° pakkasta. Tosin inversion takia tunturissa oli huomattavasti lämpimämpää, huipulla vain -18°C
Yhtenä päivänä oli kyllä niin kylmä että ulkoiltiin vain pieninä pätkinä ja käytiin sen sijaan lasten kanssa keilaamassa ja tekemässä muita sisäjuttuja.

Vaikka kolmen pienen lapsen kanssa lomaileminen ei ole kovinkaan rantouttavaa näin vanhempien näkökulmasta, oli loma onnistunut. Koettiin monta ikimuistoista hetkeä ja vietettiin aikaa yhdessä 
♡♡♡

Minä pakkasin ja Lisa tyhjensi kasseja samaa tahtia.


Tavaraa tarvittiin jonkinverran mukaa.

Lapset lähtövalmiina. 10 minuutiin ajon jälkeen kysyivät että näkyykö jo poroja?!

Pitkän ajomatkan jälkeen teki hyvää päästä hotelliin lepäämään.


Lisa nautti hotellihuoneen kylpyammeesta.

Iisalmi.

Matka näitten kanssa sujui paremmin kun olin ajatellut, nuorin ainakin nukkui suurimman osan ajasta.

Rukalla odotti ihanat postikorttimaisemat, kaunis kelomökki ja kovat pakkaset.


Takan äärellä oli hyvä lämmitellä ulkoilun jälkeen ja grillattiin siinä makkaraakin.


Mökin komeat seinät.


Taustalla näkyy Rukan rinteet.


Mäkeen en kameraa ottanut mukaan, joten sieltä on vaan näitä puhelinkuvia. Ja sen yhden päivän kun otin kameran mukaan siitä oli tietenkin akku loppu. Vilkkain lomasesonki ei ollut vielä alkanut ja rinteissä oli hyvin tilaa, hisseihin ei tarvinnut jonotta ja lapset sai ihan rauhassa harjoitella.
Rukatunturin huipulla oli komeat maisemat, kun aurinko laski klo. 15.30.Hiihtopäivän jälkeen maistui nakkikeitto.


Tytöt askartelupuuhissa.


Shakkimestari.

Lapsia ei haitannut kovat pakkaset. Kumma kyllä, -29˚C ei tuntunut yhtään niin kylmältä kun sama pakkaslukema täällä etelärannikolla.


-36˚C


 Kylmimpänä päivänä käytiin keilaamassa ja riehumassa sisäleikkipaikassa.


Mä saan näistä kahdesta vielä niin hyvät hiihtokaverit!Kotimatkan maisema oli kuin mustavalkovalokuvasta.


Kotiin päästyä nää kolme istui niin tyytyväisinä sohvalla.


2 kommenttia

 1. Laskettelu on just ihan paras koko perheen harrastus. :) Mekin ollaan aloitettu nuorena, esikoinen oli 6kk kun oltiin Levillä ekaa kertaa. Toisella keikalla esikoinen oli 4 ja nuorimmainen 2. Silloin esikoinen hiffasi kunnolla laskemisen, ja pienemmän kanssa pulkkailtiin ja nautittiin aurinkoisista lumipäivistä muuten (Levillä kivasti lasten rinteet ja pulkkamäki vierekkäin, jossa myös lastenhoitopalvelu. Päästiin 2h:n ajan laskemaan vanhemmatkin yhdessä). Nykyään keskuksissa on niin paljon sitä muutakin tekemistä (keilailut, kylpylät). Rukalle suunta pääsiäisenä, ja ekaa kertaa koko jengi omilla suksilla. Eihän ne laskupäivät itselle samoja ole kuin ennen (eikä kyllä laskunkuntokaan ehkä niihin riittäisi), mutta lasten ehdoilla mennään nyt muutama vuosi. Vähän on tosin havaitattavissa, että 6-vuotiaalla on vauhti sellainen, että ensi vuonna en enää pysy sen perässä... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko väärin "pakottaa" lapset äidin harrastuksiin?! En tiedä, mutta ei kukaan ainakaan valittanut, päinvastoin :) Me oltiin nyt ekaa kertaa Rukalla ja oli kyllä tosi mukavan paikka. Varsinkin kun ei ollut sesonki vielä päällä niin ei tarvinnut jonotella.
   Meillä on se onni että täällä kotona on 2km matka lähimpään laskettelukeskukseen, pienihän se on mutta hyvä lasten harjoitella. Tosin sää täällä etelässä on ollut todella huono talviharrastuksiin :(

   Mukavaa pääsiäislomaa teille!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...