Perheloma Tanskaan osa1 + matkavinkkejä

Blogi on ollut kesätauolla, mutta ehkä nyt oman loman alettua löytyisi taas intoa (ja aikaa) tähänkin.

Järjestettiin miehen kanssa kesälomat niin että lapset saa viettää kolme kuukautta lomaillen ja pidettiin vain viikko yhtä aikaa. Se viikko vietettiin Tanskassa. Legoland oli tietenkin matkan päämäärä, mutta ehdittiin me olemaan muutama päivää Köpiksessäkin. Käytiin katsomassa pakolliset nähtävyydet, Pieni merenneito ja Amalienborgin linna-aukion vartijoiden vaihdolla. Iris halusivat ehdottomasti nähdä oikean prinsessalinnan, kun niitä täällä Suomessa ei ole. Paljon jäi näkemättä, taidemuseot, designm yymälät, vintage liikkeet ja ihanat kahvilat.  Kaikkeen ei vaan aika riittänyt ja kolmen ipanan kanssa kaupoissa kiertely ei ole kovinkaan kivaa. Pitää tehdä uusi aikuisten reissu :)Kun matkaa suunniteltiin, vertailin hintoja ja mietin mikä olisi meille paras vaihtoehto, lentäen suoraan kohteeseen vai autolla Ruotsin läpi. Laskin että meidän 5 henkisen perheen halvimmat lentoliput ja viikon autovuokra tulisi reilusti kalliimmaksi kun laivalla Tukholmaan ja omalla autolla Tanskaan. Omalla autolla on mielestäni helpompaa mennä kun kaikki matkatavarat kulkee kätevästi mukana. Sillä 8 päivän lomaan tarvitaan kolmen lapsen kanssa tavaraa aika reilusti! Ja toiseksi, lapset olivat toivoneet pääsevänsä laivalle.
Viking Linen meno-palu reittimatka autopaikalla ja aamupalalla kustansi 250€, halvemmallakin olisi päässyt jos olisi tyytynyt huonompaan hyttiin. Me lähdettiin lauantaina ja arkena olisi myös ollut halvemmat hinnat. Suunnitelmissa oli olla 2 päivää Legolandissa ja muutama päivä Kööpenhaminassa.

Tukholmasta on n. 650 km ajomatka Kööpenhaminaan. Se ei edes tuntunut pitkältä, olimmehan talvella Rukalla jonne oli paljon pidempi matka. Laiva saapui sunnuntai aamulla Ruotsiin ja me suunnattiin nokka kohti E4 motaria ja pysähdyttiin matkalla kerran syömään eväitä Brahehusin raunioille. Lapset matkustaa autossa hyvin, ilman kaikenmaailman DVD laitteita ja muita härpäkkeitä. Muutama värityskirja ja lehtiä oli takapenkillä mukana.
Juutinrauman sillan ylitys Malmöstä Kööpenhaminaan maksaa käteismaksulla 54€. Mutta jos tilaa etukäteen pienen laitteen joka liimataan auton tuulilasiin, voi ajaa suoraan läpi pysähtymättä ja maksu veloitetaan luottokortilla. Tällä tavoin maksukin on vain 20€. Itse laite (Bizz) ja Club BroPass liittyminen maksaa 40€, mutta laskin että meillä tulee yhteensä 4 maksullista sillanylitystä (2 x Juutinrauman silta ja 2 x Ison-Beltin silta) joten laitteen hankkiminen kannatti. Kun liityt BroPass klubiin saa lisäksi alennuksia monesta paikasta, kuten -20% Kööpenhaminan eläintarhan lipuista, Tivolista ja monesta hotellista.
Me saavuttiin Kööpenhaminaan sunnuntai iltana. Tanskahan ei tiedettävästi ole mikään halpa maa ja hotellien hinnat on aika kovia. Olin katsellut vuokrattavia asuntoja Airbnb kautta, ja 50€/yö olisi löytynyt ihan kivoja kämppiä. Me saimme lopulta asua edullisesti tuttavan kautta.
Meillä oli maanantai ja tiistai aikaa olla Köpiksessä ja keskiviikko aamuna oli tarkoitus lähteä ajamaan n.250km Billundiin mistä Legoland löytyy. Siitä sitten lisää myöhemmin :)

 
Ihana keidas kerrostalojen välissä. Terassilla oli aurinkotuoleja puiden lomassa ja veden läheisyydessä. Ei ihan tavallinen kaupungin kerrostalopiha.

Kööpenhamina ei ole autolle kiva kaupunki. Siellä pyöräilijät on ykkösiä. Välimatkatkin on lyhyitä ja pyörällä olisi ollut helpoin liikkua. Ensi kerralla vuokrataankin tavarapyörät. Autolle ei löydy mistään ilmaisia pysäköintipaikkoja, ja parkkimaksut on suht kovat, varsinkin päivisin kaupungin keskustassa. Liikenne tosin oli hyvin selkeää, ei ruuhkia, koska kaikki kulkee polkupyörillä. Huomasin myös että auton saa näköjään pysäköidä tien sivuun kummin päin vaan, eli ne voi olla jonossa nokat vastakkain. Ei siellä myöskään taida olla mitään 5m suojatiestä sääntöä tai väliä pysäköikö risteykseen. Vaikka kaupungissa on paljon pyöräilijöitä, harvalla oli kypärää päässä. Lapsetkin ajoi ilman kypärää. Pyörävaloja ei myöskään käytetty. Pyörätiet kulkevat autotien ja kävelytien välissä aina samaan suuntaan kun autokaista. Pyörätiellä ei sovi olla tukkeena, kun lastasi lapsia autoon ja auton ovi oli auki pyörätielle päin, kuului heti kellon soittoa. Pyöräilijät noudattivat myös samoja liikennevaloja kun autoilijat, ellei heillä ollut omia valoja. Risteyksessä kääntyessä piti olla todella tarkkana ettei kovaa tuleva pyöräilijä jää alle. Pyöriä oli myös parkissa joka paikassa.

Me asuttiin Islands Bryggen alueella, vanhassa tiilitalossa. Tanskassa suositaan selkeästi punaisia tiilitaloja. Kaupungissa on todella paljon ja todella kauniisti hoidettuja puistoja ja viheralueita. Keskellä katua saattaa olla puu ja istutuksia. Ihania viherkeitaita siellä ja täällä. Talojen parvekkeet oli täynnä kukkasia. Kauppa reissulla oli mukava ostaa pullo viiniä, välittämättä siitä oliko kello jo ylo yhdeksän. Vaikka alkoholin myyntiä ei ole rajoitettu yhtä paljon kun täällä, ei me onnistuttu bongaamaan yhtään juoppoa kaduilla. Ihmisiä oli kyllä paljon ulkona puistoissa seurustelemassa, syömässä ja juomassa, viettämässä aikaa. Myöskin vesi oli hyvin esillä kaikkialla. Kerrostalojen pihoilla, suihkulähteitä, lampia, kaupungin halki virtaava joki.


Islands Bryggenin satama alueella oli mukava tunnelma. Oli ilmainen ulkoilma uimala, paljon ihmisiä viettämässä kesäiltaa nurtsilla, skeittiramppeja ja koriksenpelaajia. 


3 kommenttia

 1. Moi!
  Kiva juttu, kiitos kun jaksoit kirjoittaa. Tykkäsin myös tosi paljon, että erittelit vähän noita kustannuksia. On kiva tietää, mitä just laivamatkat yms. maksoi, pienilläkin valinnoilla voi säästää isoja summia! Legoland meilläkin varmaan edessä ensi kesänä, odottelen juttuasi siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tästä oli apua :) Sanotaan että Kööpenhamina on hintatasoltaan niin kallis, mutta ei se mielestäni kalliimpi kuin Helsinki ole. Jos viitsii mennä vähän sivumpaan, eikä jää vilkkaimmalle turisti kadulle, Srtøget, niin hinnat on ihan kohtuullisia. Kun 5 henkinen perhe syö ulkona vaatimattomastikkin niin siinä mnee 100€ helposti. Me suosittiin matkalla kaupasta ostettuja ihania valmiita salaatti-ateriaoita ja muita eväitä. Siitä tuli iso säästö, niin ja saihan sieltä samasta kaupasta kätevästi valkkarinkin ostettua :)

   Poista
 2. Hyvä ja hyödyllinen postaus , oli paljon apua !!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...