se aika vuodesta / den tiden på året

Taas se aika vuodesta kun pihan omenapuut ovat täynnä mutta ei millään saa niitä kaikkia käytettyä hyödyksi. Tänä vuonna vielä tavallista enemmän hedelmiä. Harmittaa viedä kottikärryllisiä kompostiin. Vniljalla ja mintulla maustettu omenahilloa on tehty, kymmeniä piirakoita leivottu ja jos vielä lisää mehuakin keittäis.


Nu är det igen den tiden på året då gårdens äppelträd är fulla med frukt. Ovanligt mycket den här hösten. Finns inte tid att ta allt till godo och det känns fel att skotta stora lass till komposten. Äppelsylt med vanilj och mynta har jag redan gjort, tiotals pajer och kanske ännu lite mer saft borde kokas.Perheloma Tanskaan osa3 - 30 kuvaa Legolandista


Heti ensimmäisenä kun päästään porteista sisään (ja kauppojen ohi) avautuu eteen mieletön pienoismallimaailma.Yksityiskohdat teki suuren vaikutuksen, kaikkialla oli pieniä hauskoja juttuja kuten vuorikiipeilijät. Roskan roskaa ei näkynyt missään ja pienoismaailmojen  minipuut oli kauniisti leikattu.


 Lapseia nauratti teatteri esitys jossa ritarit tekivät hienoja akrobaattitemppuja ja hyppivät veteen.


Duplolandissa riitti tekemistä perheen pienimmälle. Isommatkin lapset lähti mielellään Lisan seuraksi leikkimään.


Maisemat vaihtui keskiajan ritarilinnoista Egyptin faaraoihin ja villinlännen intiaaneihin.


Ninjago!

Jonotuksen keskelle oli tehty lapsille (ja lasten mielisille) rakennuspaikkoja ettei aika kävisi pitkäksi.


Meririsvo laivat oli meidän suosikkeja. Siellä ammuttiin toisia merirosvoja vesitykeillä.


 Matkalla näkyi paljon tuulimyllyjä.

 Yhden sillan ylitys.

Torstai iltana lähdettiin ajamaan Legolandista takaisin Kööpenhaminaan päin. Sillanylitykset sujui helposti kun oltiin tilattu etukteen auton tulilasiin kiinnitettävä BroBizz. Sen kanssa ei tarvinnut pysähtyä vaan ajaa suoraan läpi, laite veloitti maksun suoraan luottokortilta.Legoland oli huippu! En keksi juurikaan mitään huonoa sanomista siitä, ei edes hintataso eronnut mitenkään Suomen huvipuistoista. Lego Friendsejä meidän 5v olisi toivonut lisää, tai ylipäätään "tyttöjen juttuja".
Kaikki oli viimeisen päälle tehty, pienoismallien ympäristöt istutuksineen, kauniisti hoidetut eväspaikat ja tietenkin kaikki legot! Siellä riitti katseltavaa aikuisille ja lapsille. Me olimme jakaneet käynnin kahteen päivään, yksi päivä ei olisi riittänyt mitenkään. Keskiviikko aamuna lähdimme ajamaan kohti Billundia Kööpenhaminasta. Sinne on noin 250km matka ja kaksi sillan ylitystä (josta yksi on maksullinen). Perille saavuttiin puolen päivän aikaan, ja lasten pitkä odotus ja jännitys purkaantui Legolandin portilla pienenä kiukkupuuskana (lue: järkyttävinä raivarina x 3) .
Me oltiin ostettu aikuisten 2vrk liput valmiiksi netistä. Kun ostaa liput etukäteen saa niistä vähän alennusta. Paikanpäällä aikuisten lippu maksaa n.47€ ja lasten n.44€, alle 3 vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Paikanpäältä ostaessa siis meidän perheen 2 päivän liput maksaisi 364 €. Legolandin omilta nettisivuilta ostettiin kuitenkin viikkoa ennen aikuisten 2vrk liput ja ne maksoi 57€ kpl. Tanskassa asuvilta ystäviltä saatiin linkki josta löytyi lapsille väritystehtävä jolla pääsi ilmaiseksi sisään Legolandiin. Eli me maksettiin kahden päivän lipuista yhteensä 114€, varsin kohtuullista mielestäni kun lipun hintaan sisältyy kaikki laitteet. Tämän lisäksi tuli vielä 6€ pysäköintimaksu päivää kohden. Kun ostaa liput etukäteen ei myöskään tarvitse jonottaa, vaan lippu skannataan portilla ja pääsee suoraan sisään. 

Meillä oli hyvä tuuri sään suhteen, ensimmäisen päivän iltana tuli rankka sadekuuro, me kävimme sillä välin syömässä. Söimme jossakin buffet paikassa missä aikuisten ruoka maksoi 24€ ja lasten 12€, ja alle 3v. ilmaiseksi. Aika kohtuulliset hinnat mielestäni. Sitten tietenkin vähän kahvia, jätskiä ja hattaraa päivän mittaan niin tuleehan syömisille hintaa. Toisena päivänä otettiin kuitenkin omat eväät matkaan. Legolandin alueelle on oma hotelli, joka varmasti on todella kätevää jos kukkaro antaa myötä. Me yövyttiin Vejlen kaupungissa jonne on n.30km matka.

Keskiviikkona Legolandissa ei ollut kovinkaan täyttä, ei tarvinnut jonotella pitkiä aikoja laitteisiin. Torstaina oli jo huomattavasti enemmän ihmisiä. Silloin suosituimpiin laitteisiin näytti olevan n.50 min jonot. Laitteiden ulkopuolella on kellotaulut jotka näyttää arvioidun jonotusajan, me ei kuitenkaan lasten pituuden takia päästy vielä näihin laitteisiin. Jonotus oli tehty lapsille mukavaksi, oli esim. Legon rakennus pöytiä jonon keskellä jossa luki "kids play, adults wait". 

Meidän muksujen ehdoton suosikki oli merirosvolaiva jossa ruiskutettiin vettä toisten merirosvojen päälle. Siinä käytiin monesti. Äitikin kastui kivasti. 
Legolandiin kannattaa pakata sadetakit/viitta mukaan. Sillä jos sade ei kastele niin laitteet ainakin. Jalkaan kannattaa myös valita kengät jotka saa kastua tai kuivuu nopeasti. Myös kuivat vaihtovaatteet voi olla kiva ottaa mukaan, samoin pyyhe ja uikkarit jos haluaa mennä vesimaailmaan leikkimään. Omia eväitä voi myös syödä vaikka merirosvojen tai Ninjagojen luona. 
Jos olet luvannut ostaa lapsille Legoja täältä, kannattaa käydä kaupassa ennen viimeistä aukiolo tuntia koska kaikki muutkin ovat kaupassa juuri silloin! Ja ne Legothan eivät ole mitenkään edullisia siellä...

Kaikenkaikkiaan oli kiva matka ja varmasti mennään muutaman vuoden päästä uudestaan Legolandiin, ehkä Saksaan tai Floridaan ;)
Ikaen uusi kuvasto

 Ikean uusi kuvasto on julkaistu. Se saa taas aikaan pienen kodin muutos vimman. Uutuksissa oli paljon luonnonmateriaaleja yhdistettynä mustaan ja metalliin. Tykkäsin! Vaalea mänty, koivu, pyökki ja bambu. Pellava, sisal ja juutti. Käsin punottua rottinkia ja suupuhallettua lasia. Niin ja viherkasvit, ne ovat edelleenkin iso osa sisustusta, luomassa luonnonläheistä ja ekologista ilmettä.


"BJÖRKSNÄS-mallistossa on lähestytty klassista skandinaavista puulajia - koivua - uudesta näkökulmasta. Siro ja ilmava ulkomuoto, luonnonmateriaalit ja käytännöllisyys tekevät malliston tuotteista tyypillisen pohjoismaisia."


SVÄRTAN-sarjan tarjotinpöytä, kulho ja suupuhalletut pullot.
Rottinkinen Gröndal-keinutuoli on aika ihana. Suunnittelija Lisa Hilland."Ide lähti halustani luoda tuoli, jossa yhdistyy erilaisia materiaaleja ja ilmeitä. Rottinki ja saarni ovat eloisia luonnonmateriaaleja, jotka ikääntyvät kauniisti ja luovat upean kontrastin jauhemaalilla päällystetylle teräkselle. Tuolin selkänojan ja istuimen punomisessa on käytetty perinteisiä menetelmiä, kun taas tuolin ilmava muoto yhdistää sen vahvasti moderniin skandinaaviseen muotoiluun. Jokainen osa on valmistettu rakkaudella – toivon, että myös tuolin käyttäjät tuntevat sen. "

 Uudet matot näyttää kivalta. Haluaisin meidän olkkariin juutti- tai sisalmaton, mutta kynsisikö kissat sen ihan pilalle?


Lastenhuoneeseen mäntyinen kirjateline, sopisi hyvin muuallekkin. Mitkä oli teidän uuden IKEA-kuvaston suosikkeja? Tuleeko sieltä mitään teidän kotiin?

Kuvat: IKEAparty prep
Sain vihdoin kamerani takaisin huollosta, siellä se vietti melkein koko kesän.
Viikonloppuna vietetään Lisan 2 v. synttäreitä. Valmisteltiin niitä vähän tänään.

Jag fick äntligen min kamera från service. Där har den varit nästan hela sommaren.
På veckoslutet ska vi fira Lisas 2 års kalas.  Det har vi lite förberett i dag.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...