Haaveena kesäkanat
Jo silloin kuin asuttiin Helsingissä haaveilin omista kanoista. Vaikka kanojen pito kaupungissa on täysin mahdollista ei niitä kuitenkaan parvekkeelle voi ottaa. Kun muutettiin tänne "maalle" ja käytettävissä oli iso piha ulkorakennuksineen kanoja pystyi harkitsemaan jo ihan vakavissaan.
Viime kesänä tämä kanahaave sitten toteutui. Imstagram-seuraajat ovatkin jo joutuneet katselemaan kanavideoitani, mutta täällä blogissa heitä ei ole vielä esitelty.

Meille muutti siis kolme Piikkiöläistä kantaa olevaa maatiaiskanaa, yksi musta, yksi ruskea ja yksi valkoinen. Lapset sai oman kanan nimettäväksi, Eliaksen mustasta kanasta tuli Pommi, Iris nimesi oman valkoisen kanansa Elsaksi ja Lisa joka oli tuolloin 1,5 v. vanha ei osannut sanoa juurikaan muuta kuin aj-aj, joten niin hänen kanasta tuli Aj-Aj.
Meidän kanat on kohta vuoden ikäisiä ja niistä on tullut todella kesyjä. Kesäisin ne ulkoilee valvotusti vapaana pihalla etsien hyönteisiä syötäväkseen. Kanala on ollut lasten projekti, he ovat maalanneet, ruuvanneet ja rakentaneet orsia ja munintapesiä.

Kanat on osoittautunut super helpoiksi ja ihaniksi lemmikeiksi.
Ennen kanojen hankkimista on kuitenkin jonkinverran valmisteltavaa.
Me mietittiin ensin pitkään minkä rotuiset kanat meille sopisi. Kanoja on paljon eri näköisiä ja eri ominaisuuksilla ja vaatimuksilla. Toiset on yli-söpöjä mutta eivät muni niin paljon, on kääpiörotuja ja jättiläisiä, jotkut ovat herkempiä hautomaan jos haluaa tipuja tehdä.
Minä luin kana-kirjoja ja liityin Facebookin kana-aiheeseen ryhmään. Päädyin siihen että haluan perinteisen maatiaiskanan, se sopii hyvin kotimaista suosivaan, luonnonmukaiseen ajatusmailmaani. Maa- ja elintarviketaluoden tutkimuskeskus (MTT) on käynnistänyt maatiaiskanan suojeluohjelman jonka tavoitteena on säilyttää suomalaisia maatiaiskanakantoja. Maatiaiskanan eri kannat ovat saaneet nimensä löytöpaikkojensa mukaan ja ne ovat sopeutuneet paikallisiin olosuhteisiin. Näitä eri kanakantoja ovat esim. Alhon-, Piikkiön-, Savitaipaleen- ja Tyrnävänkantaa.
Syitä maatiaiskanan valintaan olivat myös sen ominaisuudet. Se edustaa ulkonäöltään ns. perus kanaa, joka on pitkäikäinen, sillä on hyvä taudinvastustuskyky, se on helppo ravinnon ja kanalan suhteen, sen kylmänkestävyys on hyvä ja sillä on luontaiset vaistotoiminnat tallessa. Sen lisäksi maatiaiskana on keskiverto hyvä munimaan, n. 5 munaa/viikko. Me päädyttiin Piikkiöläistä kantaa oleviin kanoihin sillä mieheni suku on siltä alueelta kotoisin ja heidän kesämökkinsä lähettyviltä löytyi säilytysohjelmaan kuuluva kasvattaja.Kuin kanat orrella, Elsa, Pommi ja Aj-aj.
Kanala varustetaan kuivikkeella, orrella, munintapesällä, vesi- ja rehuastialla, kylpypaikalla ja virikkeillä. 


Kanat nukkuvat yleensä orrella. 


Kananrehua on aina tarjolla automaatissa.  Meillä vesi juodaan jyrsijän vesipullosta. Kanat tarvitsevat paljon vettä munan tuottamiseen. Vesi pidetään raikkaana ja puhtaana. Valkoiset astiat on ostettu Ikeasta. Niissä tarjoillaan perheeltä jääneet ruoantähteet ja muut herkut.

Kanalaan on rakennettu pieni parvi jossa kanat tykkää oleilla. Laatikko toimii munintapesänä.Seinään ruuvattu vanha puulaatikko on kanojen munintapesä. Se on pehmustettu heinällä.Munintapesään on laitettu "vale muna" jolloin kanat tietävät minne munia.Työvälineet kanalan puhtaanapitoon.


Kanat ottavat hiekkakylpyjä pitääkseen itsensä puhtaana.


(Kirjoitan huomioista mitä tässä vuoden aikana olen meidän kanoilla tehnyt. Muista että eri roduilla on erillaiset tarpeet. Pääkohdat ovat kuitenkin samat.)

Lupa-asiat
Ennen kanojen hankkimista pitää hoitaa bytokratia kuntoon. Kana on tuotantoeläin ja se vaatii rekisteröintiä kuntasi maaseutuviranomaiselle parven lukumäärästä riippuen. Eri kunnissa on eri vaatimuksia koskien kesäkanoja. Myös kaava-alueella on tiukempia sääntöjä kun maaseudulla koskien eläinsuojan rakentamista, kannattaa siis olla yhteydessä kuntasi rakennusvalvontaan. Porvoossa ei vaadita kunnan terveydensuojeluviranomaiselta lupaa jos kanoja pidetään vain kesän, parvi on alle 5 yksilöä eikä mukana ole kukkoa. Meidän Itäisen Uudenmaan maasautuviranomainen oli ainakin todella ystävällinen ja avulias kun lähdin kyselemään mitä ilmoituksia ja lomakkeita pitää täyttää. Lue lisää Evira sivuilta.

Eläinsuoja
Papereiden täyttelyn lisäksi kanat tarvitsee paikan missä asua, virastotermein eläinsuojan.
Kesäkanalle riittää eristämätön koppi, esim. leikkimökki. Meidän kanoille on tehty koppi vanhaan ulkovajaan.

Kuivike
Mökin lattialle laitetaan kuiviketta. Ensin käytin turveen ja kutterinpurun sekoitusta mutta turve pöllysi mielestäni niin paljon että olen käyttänyt nyt ainoastaan purua. Löytyy myös muita vaihtoehtoja kuten olkea tai hamppua, mutta niistä ei minulla ole kokemusta. Kanalan siivoaminen on aika vaivatonta, suurimmat kakat haravoin pois ja laitan uutta purua päälle. Muutaman kerran vuoden aikana olen vaihtanut kaikki purut ja pyyhkinyt pinnat kostealla rätillä. Auton ikkunaskrapa on myös osoittautunut hyväksi välineeksi rapsuttaa kakkoja irti vaikkapa orresta.

Orsi
Kanat oleilevat mielellään orrella, linnulla on turvallisempi olo ylhäällä oksalla pedoilta piilossa. Kanat myös yleensä nukkuvat ylhäällä orrella. Maatiaiskana on taitava lentämään ja orsi voi olla aika korkealla kun taas jotkut kääpiörodut eivät juurikaan lennä ja orsi tulisi sijoittaa hyvin matalalle. Meillä kanat on suosinut aika paksua, reilu 5 cm halkaisijaltaan olevaa oksaa.

Munintapesä
Kanoilla tulee myös olla munintapesä. Meillä on jokaiselle oma pesä mutta he ovat kuitenkin päättäneet että yksi on kaikkein paras ja kaikki munii samaan. Aluksi yksi kana muni lattian kulmaan, laitoin munintapesään "huijausmunan", sileän pyöreän kiven ja sen jälkeen kana on muninut pesään.

Hiekkakylpy
Kana pitää itseään puhtaana hiekkakylvyillä ja tarvitsee kylpypaikan. Tähän käy laakea astia tai vaikka vanha autonrengas. Minä olen sekoittanut kylpyyn hiekkaa ja turvetta, ja välillä tuhkaa joka suojaa kanaa loisilta ja saa mustan kanan sulat hohtamaan kauniin vihreää sävyä.

Ruoka ja vesi
Kanoilla tulee aina olla tarjolla rehua ja raikasta vettä. Tähän tarkoitukseen on olemassa erilaisia ruoka- ja vesiautomaatteja. Meidän kanat oli kasvattajalla oppineet juomaan jyrsijän vesipullosta. Rehun sekaan lisään kauraa ja se tarjoillaan ruoka-automaatista. Ikeasta löysin keittiöön tarkoitetun telineen ja kuppeja josta on hyvä tarjoilla kanoille muuta ruokaa kuten vihanneksia ja pastaa.
Kana kakkaa yleensä orrella istuessa, tämä on otettava huomioon ruokintapaikan sijoittelussa. Älä siis laita ruokaa ja vettä orren alle!
Rehuna olen itse käyttänyt Punaheltan luomurehua, yksi 25kg säkki maksaa n.25 € ja se on riittänyt meillä kolmella kanalla 10kk. Rehun lisäksi meidän kanat syö kaikkea mitä jää yli keittiöstä. Biojätettä meille ei synny nykyään juuri lainkaan. On tietenkin ruoka-aineita jota kanalle ei tulisi antaa kuten sipuli, avokado, sitrushedelmät, sokeri ja suola, homeinen ruoka ja ulkomaalaisten hedelmien kuoria. Meidän tytöillä on myös omat mieltymykset, paprika ei maistu kenellekkään, toinen rakastaa tomaattia toinen rahkaa. Kaurapuuroa ja makaronia keitän kanoille ja leivänkannat maistuu myös. Ehdoton herkku on maasta kaivetut kastemadot!
Kanalla ei ole hampaita minkä takia kana syö pikkukiviä jotka jauhaa ruoan vatsassa. Kanoilla pitää siis olla myös soraa ja kalkkia tarjolla.

Ulkotarha
Eläinsuojelulainsäädöksissä on määritelty kuinka monta kanaa saa olla per neliö. Nämä ohjeet koskee kuitenkin tuotantoeläimiä ja minusta onnellinen kana tarvitsee PALJON enemmän tilaa. Muistaakseni tuotantokanalassa saa olla 9 kanaa/m2 sisätiloissa. Meillä on kanala n.3 m2 kolmelle kanalle.
Kanalan lisäksi kana tarvitsee ulkotarhan. Ulkotarha tulisi olla aidattu ja mielellään myös katettu verkolla.
Kanoilla on ulkonapitokielto joulukuusta toukokuun loppuun, jolloin muuttolinnut saattavat levittää lintuinfluenssaa. Katetussa tarhassa kanat saavat kuitenkin ulkoilla tuona aikana. Ellei muuta ole määrätty. Kanan pitäjän on seurattava tässä asiassa viranomaismääräyksiä.

Virikkeet
Rakensin kanalaan myös pienen parven jossa kanat mielellään hengailevat. Kanalaan on myös hyvä laittaa erilaisia virikkeitä, kuten narusta roikkuva kurkku tai jäävuorisalaatti.

Kukko
Tarvitaanko kukkoa? Perjaatteessa kyllä. Kana on laumaeläin ja kukko on lauman johtaja, joka luo järjestystä ja turvaa kanoille. Kukko myös siittää munia joista haudottua saattaa kuoriutua tipuja.
Kana munii myös ilman kukon läsnäoloa. Tätä minulta kysytään usein, miten on mahdollista että munia tulee vaikka ei ole kukkoa? Noh, onhan naisillakin ovutaatio ilman miestä..
Kukon pito vaatii myös viranomaisilmoituksen, ja naapureille olisi ystävällistä ilmoittaa asiasta.
Meillä ei ole kukkoa ja järjestys kanalassa on säilynyt hyvänä. Yksi kana on selkeästi ottanut johtajan roolin.

Munat
Kananmunat on ihan oma tieteen lajinsa. Kaikilla on omat oikeat tavat säilytykseen, keittämiseen, kuorintaan, väriin kokoon ja määrään liittyen. Meidän kanat on vasta aloittaneet munintansa, munat on vielä aika pieniä ja väriltään vaalean beigejä. Yhden kanan muna on soikeampi kuin toisen, yhden kuori taas on sisäpuolelta tummempi. Tällä hetkellä kanoilla on sulkasato, eli sulkia irtoaa ja munia ei tule. Päivänvalo vaikuttaa myös munintaan. Kana tarvitsee n.14h päivänvaloa munan kehittymiseen.
Ruokavalio vaikuttaa munaan ja munintaan. Meidän kanat munii normaalisti 5 munaa/viikko.
Meidän munat säilytetään huoneenlämmössä sillä ne ei kauan ehdi olemaan käyttämättä ja pilaantumisen vaaraa ei ole. Munia ei saa myydä tai luovuttaa muille kuin omaan käyttöön ilman että viranomaiset puuttuu asiaan. jos haluat antaa niitä naapurille edessä on näytteiden ottoa, kunnaneläinlääkärin tarkastuksia ja viranomaisilmoituksia ja rekisteröitymisiä.
Tuoreet munat ei kelpaa leivontaan, ne ei vaahtoudu niin hyvin. Mutta kun tekee pannaria ja taikina on ihan keltaista omista munista, kanoista jotka saa syödä tuoretta ruohoa ja kastematoja, on onnellinen olo!


Yksi syy kanojen hankintaan oli myös opettaa lapsille mistä ruoka tulee. Se että porkkanat kasvaa mullassa ja munat tulee kanasta. Se että ei vieraannuta ruoan alkulähteestä ja osteta vain siloiteltuja ja muoviin pakattuja elintarvikkeita kaupasta. Se että ruoan eteen on nähtävä vähän vaivaa saa kunnioittamaan raaka-ainetta ihan eri tavalla. Kasvimaata pitää hoitaa jos haluaa satoa, samoin kanoja jos haluaa munia. Myös läheisen päiväkodin lapset ovat käynneet meillä tutustumassa kanoihin, silittäneet ja syöttäneet.
Meidän kanoja ei pidetä lihantuotanto mielessä, mutta saattaa tulla tilanne jolloin kana joudutaan lopettamaan. Tähän on olemassa myös viranomaisvaatimuksia.

Jos sitten syksyn tullen et haluakkaan luopua rakkaista kanoista, niin kuin meillä kävi, joudut miettimään talviasutusta ja täytellä vähän lisää papereita viranomaisille :)Instassa voit seutata meidän kanoja #peippolankanat
8 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kivaa!! Meidän tyttöjen sukujuuret siellä, Paimiosta me ne viime kesänä haettiin.

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta:)!
  Täällä valmistellaan kanojen asumusta eristämällä jne.
  Mistä olette hankkineet kanojen rehun ja ruoka-automaatin sekä heinät ja kuivikepurut. Minkälaista kylpyhiekkaa kanat käyttävät?
  Onko katossa oleva lamppu jokin ihan perus vai varsinaisesti kanoille tarkoitettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Joko olette kanoja varailleet?
   Me ollaan ostettu tarvikkeet Hankkijalta, sieltä Punaheltan Luomu rehua ja kuivikkeeksi kutterinpurua ja turvetta. Nämä ovat sitten todella isoissa säkeissä!!
   Nettikauppoja löytyy myös, mutta postikulut on ollut korkeat ja meillä on Hankkijan liike lähellä. Kylpypaikkaan olen sekoittanut turvetta ja hiekkaa (pihasoraa ja hiekkalaatikkohiekkaa).
   Lamppu on ihan perusraksavalo, jossa IP luokitus pitää olla sen verran että on pölyltä suojattu. Jos teillä on kanalassa ikkuna lamppu ei ole kesällä tapeellinen. Kana tarvitsee monta tuntia valoa vuorokaudessa muniakseen, siksi ne pitää munintataukoa pimeänä vuodenaikana. Munintaa voidaan jatkaa keinotekoisella valolla, kuten tuotantokanaloissa.Luulen että tällaiset perinteiset kanat kuitenkin voivat paremmin kun saavat elää rytmissä vuodenaikojen kanssa. Talveksi kannattaa hankkia lämpölamppu kanalaan tai jokin muu lämmitys, kesällä se turha.

   Kysy vaan jos tulee jotain muuta mieleen :)

   Poista
 3. Ai että, minäkin haaveilen kanoista. Tai tarkemmin sanoen kesäkanoista. Jotenkin vaan ei löydy aikaa siihen kopin tekoon, tai ainakin muut asiat ovat menneet toistaiseksi täkeysjärjestyksessä edelle. Mutta on ne vaan niin ihania <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkanat, varsinkin nämä maatiaisrodut, pärjää ihan alkeellisellakin kopilla. Ne on hyvin säänkestäviä. Muutenkin todella helppohoitoisia lemmiḱkejä. Suosittelen ;)

   Poista
 4. Olipa hyvä ja kattava juttu, kiitos! Ja terkkuja tytöille, me voitais taas tulla joskus käymään, nyt kun on valoisampaa jo iltaisin että näkeekin jotain :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milloinkas teille tulee kanoja? Jos ottaisin kukon lainaan ja hautoisin muutaman tipun ;)
   Tervetuloa vaan silittelemään kanaoja.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...